Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Wat zijn geothermische collectoren?

Geothermische warmtecollectoren zijn de warmtewisselaars van een geothermische warmtepomp waarvoor alleen kennisgeving, maar geen vergunning vereist is. De geothermische warmtecollectoren onttrekken iets onder de vorstgrens thermische energie aan de grond. Ze zijn verkrijgbaar als geothermische oppervlaktecollectoren, geothermische korven en geothermische sleufcollectoren.

Oppervlaktecollectoren zijn het populairste type onder de geothermische collectoren. Zij hebben in de tuin ongeveer tweemaal zoveel ruimte nodig als de te verwarmen oppervlakte in huis. De leidingen waarin de pekel, een mengsel van water en antivries, circuleert, worden op dezelfde manier gelegd als die van een vloerverwarmingssysteem. De geothermische warmte verdampt de pekel. In de warmtepomp wordt ze samengeperst tot de gewenste temperatuur is bereikt. Vervolgens wordt de warmte via een warmtewisselaar overgedragen aan het verwarmings- of leidingwater in de opslagtank, die deze op zijn beurt naar behoefte aan de watertappunten en radiatoren aanlevert.

De aankoop en installatie van geothermische warmtecollectoren is veel goedkoper dan die van geothermische sondes, omdat de constructiewerkzaamheden niet zo omvangrijk zijn. De afgiftetemperatuur is echter ook lager en niet zo constant, waardoor de efficiëntie van geothermische warmtecollectoren niet in de buurt komt van die van een sonde-warmtewisselaar.

Terug naar overzicht