Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Koelen met een warmtepomp

De warmtepompen van Bulex helpen je om het koel te houden op warme zomerdagen.

Ontvang advies op maatOntdek ons assortiment

Het is geen geheim dat warmtepompen een efficiënte en milieuvriendelijke verwarmingsmethode zijn. Maar niet iedereen weet dat een warmtepomp meer kan dan enkel voor verwarming en warm water zorgen. Hoe vreemd het ook klinkt, een warmtepomp kan je ook koel houden. Om alles te verduidelijken hebben we alles wat je moet weten over koelen met een warmtepomp op een rijtje gezet.

Koelen met een warmtepomp: hoe werkt dat?

Het principe is eenvoudig uit te leggen. Om van een warmtepomp een koeltoestel te maken, hoef je alleen maar de werking van het toestel om te keren: je laat de pomp warme lucht van binnen onttrekken en naar buiten verspreiden. Er zijn enkele verschillen in de details, afhankelijk van de aan- of afwezigheid van oppervlakteverwarming (vloerverwarming) of een ventilo-convector, maar dit is het algemene principe.

Belangrijk om weten: het is niet mogelijk om met een warmtepomp te koelen wanneer je conventionele radiatoren gebruikt.

Koelopties

Koelen met een oppervlakteverwarmingssysteem

Ontdek hoe je kan koelen met een oppervlakteverwarmingssysteem

Koelen met een ventilo-convector

Ontdek meer over koelen met een ventilo-convector

Actieve koeling met een warmtepomp

Ontdek meer over actieve koeling

Koelopties

Koelen met een oppervlakteverwarmingssysteem

Ontdek hoe je kan koelen met een oppervlakteverwarmingssysteem

Koelen met een ventilo-convector

Ontdek meer over koelen met een ventilo-convector

Actieve koeling met een warmtepomp

Ontdek meer over actieve koeling

Koelen met een oppervlakteverwarmingssysteem

De buizen die onder de vloer lopen, kunnen de kamers verwarmen wanneer ze vol warm water zitten – of ze kunnen het omgekeerde doen door koud water te laten circuleren. Op die manier kan je de kamertemperatuur met maximaal 3°C verlagen. Koelen met oppervlakteverwarming heeft verschillende voordelen: het is stil, tochtvrij en je hebt geen extra apparatuur nodig. Je moet er echter wel zeker van zijn dat je vloerverwarming goed is afgesteld. Anders ontstaat er condensatie en wordt de vloer vochtig.

Koelen met een ventilo-convector

Een ventilo-convector is een airconditioner en bestaat uit twee componenten: een warmtewisselaar, die de thermische energie omzet, en een ventilator om de lucht te verspreiden. Om met een ventilo-convector te kunnen koelen, heb je een tweede verwarmingscircuit nodig. Die genereert koele lucht met behulp van koud water, dat de ventilator vervolgens in de kamer blaast. Je krijgt betere en effectievere resultaten dan met een oppervlakteverwarmingsmethode, zoals vloerverwarming. Bovendien wordt de lucht tijdens het proces ontvochtigd.

Actieve koeling met een warmtepomp

Actieve koeling maakt gebruik van de omgekeerde functie van je warmtepomp: in plaats van warme lucht aan de omgeving te onttrekken en deze te gebruiken om de kamers te verwarmen, voer je de warme lucht uit de kamers af naar de omgeving. Deze methode werkt zowel met vloerverwarming als met ventilatieconvectoren. Met actieve koeling kan je de kamertemperatuur verlagen (met 3°C). De warmtepomp verbruikt echter elektriciteit tijdens de actieve koeling en is dus duurder.

Kosten van koeling met een warmtepomp

Warmtepompen hebben een ingebouwde koelfunctie en moeten dus niet achteraf worden aangepast. Onder bepaalde omstandigheden heb je echter extra ventilo-convectoren nodig. Als je actief koelt met je warmtepomp, verbruik je meer elektriciteit en stijgen je kosten.

Wil je meer informatie over de totale kosten van een warmtepomp?

Gedetailleerde kosteninformatie

Combinatie met een fotovoltaïsch systeem

Het is een goed plan om een fotovoltaïsch systeem toe te voegen om de werkingskosten bij actieve koeling te verlagen. Op die manier kan je de milieuvriendelijke elektriciteit opwekken die je nodig hebt voor de koelfunctie van de warmtepomp, zonder te betalen voor extra elektriciteit.

Meer details over onze warmtepompen

Warmtepompen – betaalbaar en efficiënt verwarmen met milieuvriendelijke energie

Kosten van een warmtepomp

Tien weetjes over warmtepompen

De luchtwarmtepomp

Wil je graag praten met een warmtepompspecialist?

Wij helpen je graag verder