Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

De kosten van een warmtepomp

Overweeg je een warmtepomp aan te schaffen en ben je op zoek naar meer informatie over de kosten ervan? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Ontvang advies op maatOntdek ons assortiment

Warmtepomp: voorbeelden van kosten

Naast feiten en cijfers geven we je informatie aan de hand van twee voorbeelden uit de werkelijkheid, gebaseerd op specifieke kosten in twee situaties:

  • Voorbeeld A: lucht/water-warmtepomp gecombineerd met vloerverwarming in een nieuwe woning
  • Voorbeeld B: lucht/water-warmtepomp gecombineerd met radiatoren in een bestaande woning

In beide gevallen gaat het om een ééngezinswoning met 120m² woonoppervlak en vier gezinsleden.

Kosten bij de aankoop van een warmtepomp

Er zijn twee afzonderlijke kosten waar je rekening mee moet houden: de kosten van de aankoop van de warmtepomp zelf en de kosten van de voorbereiding/installatie.

Aankoopkosten

De prijzen van warmtepompen variëren en zijn afhankelijk van het gekozen model.

De lucht/water-warmtepomp GeniaAir Split 5 kW met hydraulische binnenmodule GeniaSet is geschikt voor voorbeeld A voor een prijs van ongeveer € 9.000.

Voor de te renoveren woning in voorbeeld B is de GeniaAir Mono 12 kW met GeniaSet-systeem een geschikte lucht/water-warmtepomp, die ongeveer € 13.500 kost.

Installatiekosten

De luchtwarmtepompen bestaan uit een binnenunit, die meestal in een berging of garage wordt geplaatst, en een buitenunit, die warmte aan de lucht onttrekt en in de tuin wordt geplaatst met een minimale afstand van drie meter tot naburige huizen.

De installatiekosten voor onze twee voorbeelden zijn vrijwel gelijk en bedragen ongeveer € 2.500.

Lopende werkingskosten voor een warmtepomp

Alle warmtepompen hebben elektrische stroom nodig voor hun continue werking – maar dat is dan ook alles.

Woning A, met de lucht/water-warmtepomp met een vermogen van 5 kW, verbruikt ongeveer € 60 per maand aan elektriciteit. Voor woning B lopen de kosten op tot ongeveer € 116 per maand vanwege het hogere vermogen van 12 kW.

De jaarlijkse elektriciteitskosten voor de pomp zijn afhankelijk van verschillende factoren. Een slimme tip is om je warmtepomp te combineren met een fotovoltaïsch systeem, want hoe meer elektriciteit je zelf produceert om de warmtepomp te laten werken, hoe minder je zelf hoeft te betalen.

Volgende factoren hebben een invloed op de werkingskosten

De voornaamste factor is de elektriciteitsprijs, die varieert van regio tot regio en van leverancier tot leverancier. Een goed geïsoleerd huis helpt: hoe meer warmte er ontsnapt, hoe meer energie de warmtepomp moet produceren. Daarom zijn de lopende kosten in een goed geïsoleerde woning lager dan in een slecht geïsoleerd (ouder) gebouw.

Een andere factor zijn de klimatologische omstandigheden. In regio’s waar het ’s winters erg koud is, moet je meer verwarmen en dus meer elektriciteit verbruiken.

Ten slotte heeft ook de grootte van het huis of appartement een effect: om een huis van 150m² te verwarmen, heb je uiteraard meer elektriciteit nodig dan voor een appartement van 60m².

Een warmtepomp onderhouden

In het algemeen hebben warmtepompen weinig onderhoud nodig. Het enige wat je nodig hebt is een jaarlijkse professionele inspectie om ervoor te zorgen dat alles in orde is. De onderhoudskosten bedragen gemiddeld € 150 per jaar in beide voorbeelden.

Subsidies voor luchtwarmtepompen

De kosten voor de aankoop van een luchtwarmtepomp hoeven je niet af te schrikken. Er zijn verschillende overheidssubsidieprogramma's om je aankoop te helpen financieren. Veel energieleveranciers geven ook subsidies.

Meer informatie over de subsidies voor een warmtepomp

Kosten van koeling met een warmtepomp

Met een luchtwarmtepomp kan je profiteren van actieve koeling, wat betekent dat het koelmiddelcircuit van de warmtepomp wordt gebruikt om de temperatuur te verlagen.

Er zijn geen extra kosten wanneer je de warmtepomp gebruikt voor koeling of vloerverwarming – de enige uitgave is de elektriciteit om de pomp te laten werken.

Meer weten over koelen met een warmtepomp

Efficiëntie van de warmtepomp

Wie overweegt in een warmtepomp te investeren, moet zich de vraag stellen: is het de moeite waard? Wat het milieu betreft, is het antwoord duidelijk ja, want de warmtepomp produceert aanzienlijk minder emissies dan systemen die op fossiele brandstoffen werken. Maar hoe zit het met de financiële kant? Een warmtepomp is immers een aanzienlijke investering. Hier komen de jaarlijkse bedrijfsprestatiecijfers op het spel te staan. Deze cijfers geven aan hoe efficiënt een warmtepomp werkt en worden berekend op basis van de werkingskosten van het systeem en de energie die het in een jaar produceert. Hier volgt een voorbeeld: een warmtepomp met een vermogen van 12 kWh verbruikt 3 kWh elektriciteit en genereert 9 kWh warmte. Als je nu het totale vermogen van 12 kWh deelt door de verbruikte elektriciteit (in ons geval 3 kWh), geeft dit een jaarlijks rendement. Deel nu de prijs van de elektriciteit door de prijs van gas of olie. Als het resultaat lager is dan het jaarlijkse rendement, dan bespaar je geld met een warmtepomp.

Meer details over onze warmtepompen

Warmtepompen – betaalbaar en efficiënt verwarmen met milieuvriendelijke energie

Koelen met een warmtepomp

Tien weetjes over warmtepompen

De luchtwarmtepomp

Wil je graag praten met een warmtepompspecialist?

Wij helpen je graag verder