Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Verwarmen voor beginners: hoe werkt centrale verwarming?

Ieder huis beschikt over een verwarmingssysteem. Het is zo evident, dat we er soms niet bij stilstaan. Wil je weten hoe centrale verwarming eigenlijk werkt? In dit artikel geven we je alvast de basis mee over de onderdelen en het verwarmingsproces.

Hoe werkt centrale verwarming: water wordt warmte

De gewone centrale verwarming vormt de ideale basis om het algemene verwarmingsprincipe uit te leggen. Wanneer we spreken over centrale verwarming, hebben we het over een verwarmingssysteem waar warmte centraal wordt opgewekt door een ketel en in de ruimtes wordt afgegeven via radiatoren en/of vloerverwarming.

Maar hoe werkt centrale verwarming nu precies? Om een verwarmingscircuit tot stand te brengen heb je vier elementen nodig: een medium dat verwarmd wordt, een warmteopwekker, een distributiesysteem en een warmteverdeler. Samen vormen deze elementen een gesloten verwarmingscircuit en zorgen ze voor een aangename warmte in je woning. Hieronder leggen we je het verwarmingsproces eenvoudig uit.

1. Water: een ideaal medium

Wanneer je warmte wil overbrengen naar verschillende ruimtes, heb je een medium nodig dat de opgewekte warmte vervoert. Bij centrale verwarming is dit medium water.

2. Ketel als warmteopwekker

Om dit water op te warmen, heb je een warmteopwekker nodig. Bij centrale verwarming is dit een verwarmingsketel, bijvoorbeeld een condensatieketel op gas. De ketel verwarmt het water tot een bepaalde temperatuur, afhankelijk van de vraag.

3. Een distributiesysteem van buizen

Via een netwerk aan buizen wordt het verwarmde water naar de radiatoren en/of vloerverwarming gebracht. Dit netwerk bestaat uit twee buizen. De ene brengt het warme water naar de radiator en/of vloerverwarming, de andere brengt het afgekoelde water terug naar de ketel. Daar zal het opnieuw opgewarmd worden tot de gewenste temperatuur in de ruimte is bekomen.

4. Radiatoren en/of vloerverwarming verdelen de warmte

Van zodra het warme water door de radiator en/of vloerverwarming stroomt, zal deze de lucht in de ruimte opwarmen. De warme lucht stijgt naar het plafond, waardoor de afgekoelde lucht afzakt naar de grond. Zo ontstaat een luchtstroom die garant staat voor een aangenaam gevoel van comfort in het vertrek.

Andere verwarmingssystemen

Naast de centrale verwarming bestaan er vandaag nog verschillende andere verwarmingssystemen. Denk hierbij aan hybride systemen: bijvoorbeeld een condensatieketel in combinatie met hernieuwbare energie, zoals een warmtepomp of zonneboiler. Allemaal werken ze volgens hetzelfde principe, maar de componenten van het systeem verschillen.

Wil je graag duurzaam verwarmen? Ontdek alle warmtepompen of systemen op zonne-energie.

Bulex helpt je verder

Heb je nog vragen over de werking van je centrale verwarming of wil je je installatie optimaliseren? Contacteer een Bulex-partner voor meer praktische info.