Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Wat is de ideale kamertemperatuur en hoe hou je er rekening mee?

De één heeft het snel te warm, de ander heeft het altijd koud. Toch bestaat er zoiets als een ideale kamertemperatuur voor de verschillende leefruimtes. Door die te gebruiken als standaard, ga je voor efficiënt energiegebruik en hou je je factuur binnen de perken. Zeker als je ze combineert met de moderne technieken van Bulex.

Elke functie zijn eigen richtlijn

De leefruimtes in een woning hebben allemaal een andere functie en elke activiteit heeft een andere ideale temperatuur. Zo is het in de slaapkamer best iets frisser en stook je de badkamer graag lekker warm voor je onder de douche gaat. Zo varieert de ideale huistemperatuur, van ruimte tot ruimte.

  • Je woonkamer is het best 20 tot 23°C.
  • De ideale kamertemperatuur in de badkamer is 23 à 24°C warm.
  • In de slaapkamer volstaat een temperatuur van ongeveer 18°C.

Deze richttemperaturen hebben een stevige basis. Zo toont wetenschappelijk onderzoek aan dat te hoge temperaturen op kantoor de productiviteit laten dalen (Centrum voor Klimaat en Gezondheid, Harvard University) en blijkt een te warme slaapkamer je slaapritme ernstig te verstoren. Het is dus meer dan enkel een kwestie van efficiënt energieverbruik .

De vingers aan de knoppen

Gebruikscomfort en energie-efficiënte combineren? Kies voor een slimme thermostaat met een app. Zo stel je eenvoudig de ideale kamertemperatuur in voor je verschillende ruimtes en stook je het nergens nodeloos te warm.

Ben je langere tijd niet thuis? Ook dan zet je de verwarming best wat lager. Als je werkt en de kinderen op school zitten, bijvoorbeeld. Ga je op reis? Dan volstaat tijdens die periode een huistemperatuur van zo’n 14°C.

Je hebt heel wat opties voor je thermostaat. Een beknopt overzicht:

  • Een kamerthermostaat neemt de ruimte waar hij hangt als referentie voor de temperatuur in huis.
  • Weersafhankelijke regelingen meten aan de gevel de buitentemperatuur en spelen hier automatisch op in.
  • Een slimme thermostaat leert je patronen kennen en speelt hier zelf op in.
  • Met thermostatische kranen op je radiatoren regel je eenvoudig de temperatuur in elke kamer. Je kan bijvoorbeeld enkel de badkamer verwarmen of in de slaapkamers de chauffage net uitzetten.

Snel en efficiënt verwarmen

Elke extra graad in je leefruimtes heeft een impact op je energiefactuur. Kies daarom niet enkel voor een ideale temperatuur voor elke kamer, met het bijhorend comfort, maar ook voor efficiënte systemen en duurzame technieken.

De nieuwe condensatieketels van Bulex werken erg energiezuinig. Zo verkrijg je de ideale temperatuur in het hele huis, snel en gemakkelijk. Zonder een torenhoge energiefactuur. Ook vloerverwarming, al dan niet in combinatie met een warmtepomp, kan een goed idee zijn. Radiatoren en convectoren brengen een ruimte snel op temperatuur. Vloerverwarming warmt je woning trager op, maar is zuiniger en plaatsbesparend.

Het beste systeem is voor elk project anders en varieert zelfs van ruimte tot ruimte. Vraag advies aan je Bulex-expert voor een oplossing op jouw maat.