Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Hoe gebeurt de afvoer bij een condensatieketel?

Heb je beslist om een condensatieketel te installeren? Prima keuze! Maar houd er wel rekening mee dat je ook een afvoer voor de rookgassen nodig hebt. In dit artikel lees je er meer over.

Een specifieke afvoer voor condensatieketels

Bij condensatieketels kan de rookafvoer via een speciale dubbelwandige buis gebeuren. De binnenste ring van de buis voert de gassen af, terwijl de buitenste de verse lucht aanvoert. Dat is nuttig om de rookgassen verder te koelen en het condensatieproces gaande te houden.

Fabrikanten van gascondensatieketels zijn wettelijk verplicht om deze speciale afvoerbuizen mee te leveren met de ketel.

De afvoer aansluiten

Een afvoerbuis voor een condensatieketel heb je altijd nodig, ongeacht of je de ketel in een nieuwe of in een bestaande woning installeert. Heb je al een schoorsteen? Dan is het mogelijk om die te ‘tuberen’. De afvoer van de ketel wordt in dat geval in de schouw gemonteerd.

Onze Bulex installateurs zijn stuk voor stuk gecertificeerde vakmannen

Kies voor een erkende installateur

De regelgeving voor verwarmingsinstallaties is erg strikt. Het is dan ook cruciaal dat de afvoer van jouw ketel correct wordt aangesloten. Als je dit overlaat aan een erkende installateur zit je gegarandeerd goed. Hij zorgt er niet alleen voor dat alles volgens de regels van de kunst gebeurt, maar zal je ketel ook zo instellen dat je van het beste rendement kunt genieten.

Hoe zit het in een appartement?

In appartementsgebouwen is het niet mogelijk om zomaar één atmosferische ketel te vervangen door een condensatieketel. Daarvoor moet de schoorsteen namelijk aangepast worden en dat kan vaak niet omdat heel wat appartementsgebouwen een gemeenschappelijke schouw hebben voor alle appartementen.

Wat met de afvoer van condens?

Behalve voor de rookgassen, heeft een condensatieketel ook een afvoer voor het condenswater nodig. Dit water kun je in principe gewoon laten weglopen naar de riolering, maar als er geen afvoer in de buurt is, kan het nodig zijn om een condensaatpomp te plaatsen.