Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Je mazoutketel vervangen? Zo maak je de juiste keuze

Sinds 2022 is het plaatsen van een mazoutketel verboden in Vlaamse straten met gasaansluiting. Zowel voor nieuwbouw als bij renovatie of vervanging. Gelukkig zijn er goede alternatieven voor het vervangen van een mazoutketel. De overheid berekende dat het vervangen van alle mazoutketels in België door warmtepompen, gecombineerd met energetische woonverbeteringen, de CO2-uitstoot van woningen met bijna 40% zal verminderen. Tijd dus om de switch te maken. En dat kan op verschillende manieren.

Regelgeving in Vlaanderen

Het verbod op stookoliesystemen is een belangrijke stap om de ambitie van Vlaanderen – en van heel Europa – waar te maken: tegen 2050 moeten onze woningen fossielvrij zijn. Stookolie of mazout maakt zowat 1/3 uit van het huishoudelijke energieverbruik voor verwarming. In nieuwbouw wordt nog zelden voor verwarmen met mazout gekozen. Ook bij renovatie of vervanging in Vlaanderen is het sinds 1 januari 2022 onmogelijk een nieuwe stookolieketel te plaatsen, als er aardgas voor handen is.

Mazoutketel vervangen in Wallonië?

Ook de Waalse regering onderneemt actie. Een van de 255 maatregelen binnen hun Lucht- en Klimaatplan is het stopzetten van de verkoop van mazoutketels, zoals Vlaanderen begin 2022 al deed. Wallonië volgt vanaf oktober 2024 met het verbod op mazoutketels in nieuwe gebouwen. Voor renovaties kan het nog wat langer. Daar gaat het verbod wellicht in tussen 2025 en 2027.

Het advies van het Waalse ministerie: kiezen voor hernieuwbare energie, met een systeem op biomassa of een warmtepomp. Om dat te stimuleren zullen de installatiepremies voor deze duurzame verwarmingsoplossingen opgetrokken worden.

Condensatieketel IsoTwin Condens

Stookolieketel vervangen door gasketel

Ligt er een gasaansluiting in de straat? Dan is een condensatieketel op gas een goede keuze. De nieuwe ketels van Bulex zijn energiezuiniger dan ooit. Je investering betaalt zichzelf dus terug via je energiefactuur. Met dank aan de efficiënte verbranding en de mogelijkheden om te connecteren voor een nog gerichter verwarmingsschema, zonder warmteverspilling.

Je kiest uit 3 opties:

  • Aardgas is de ideale keuze als je woning een gasaansluiting heeft. De nieuwe IsoTwin Condens verwarmt zowel je woning als je sanitair warm water. Met zijn compacte design spaar je bovendien ruimte uit.
  • Niet aangesloten op het gasnet, maar toch verwarmen met gas? Dat kan. Een propaangastank voorziet je condensatieketel van de nodige brandstof. Enkel plaatsen en meteen gebruiksklaar.
  • Combineer verwarmen op gas met hernieuwbare energie in een hybride systeem.
Warmtepomp GeniaAir Mono

Een hernieuwbaar alternatief voor stookolie

Duurzaam en toekomstzeker verwarmen? Dan opteer je het best voor hernieuwbare verwarmingsbronnen. Mazout vervangen door een warmtepomp is een slimme keuze, op voorwaarde dat je woning goed geïsoleerd is. Enkel warm water nodig? Een warmtepompboiler is in dat geval het perfecte antwoord op jouw verwarmingsvraag.

Hybride systemen: het beste van 2 werelden

Kiezen is verliezen? Niet als je voor een hybride systeem gaat. Zo vul je de troeven van hernieuwbare energie aan met de ondersteuning en de stabiliteit van een condensatieketel. Je hybride verwarmingssysteem brengt verschillende factoren in kaart en bepaalt op basis van die parameters zelf welke energiebron het meest rendabel is. De hele dag – en nacht – lang.

Verwarming op mazout vervangen door gas of door een warmtepomp? Reken op een professional.

Meer informatie en een prijsindicatie?

Een van onze experts neemt contact met je op om samen de mogelijkheden op basis van je woonsituatie te overlopen, en een geschikt toestel te selecteren.

Lees ook

Wanneer propaan voor je verwarming interessant is

16/12/2022

Geen gasaansluiting tot aan je woning of gewoon op zoek naar alternatieven? Misschien is een propaangasketel wel iets voor jou. Lees er alles over.

Voordelen van een draadloze thermostaat op wifi

01/12/2022

Efficiënt verwarmen en op elk moment het nodige comfort ervaren? Ontdek de voordelen van een geconnecteerde ketel voor jouw thuis.