Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Radiator ontluchten? Volg ons eenvoudig stappenplan

Warmen je radiatoren niet voldoende of ongelijkmatig op? Of hoor je een tikkend of borrelend geluid? Dan zijn luchtbellen in je buizen waarschijnlijk de boosdoener en is het tijd om je radiator te ontluchten. Wacht trouwens niet tot je problemen ondervindt: voor een optimaal rendement ontlucht je je chauffage het best jaarlijks, voor het begin van de winter. Zelf je radiator ontluchten? Volg ons stappenplan.

1. Radiator ontluchten: de voorbereiding

Je radiator ontluchten is niet zo moeilijk, maar bereid je goed voor en weet waaraan je begint. Haal het juiste materiaal in huis en warm je chauffage nog even goed op.

  • Benodigdheden: emmer, doek en ontluchtingssleutel.
  • Zet je radiatoren minimaal 15 minuten aan en stel je thermostaat in op een hoge stand (minstens 25 °C). Zo accumuleert de lucht zich bij het ontluchtingsventiel.
  • Schakel nadien je verwarmingssysteem volledig uit: de circulatiepomp mag absoluut geen verwarmingswater en lucht meer door de buizen pompen.
  • Wacht ongeveer een uur voordat je aan de radiatoren begint te werken. Dit om te vermijden dat je je verbrandt aan het hete verwarmingswater.

2. Draai het ventiel open met de ontluchtingssleutel

Breng de ontluchtingssleutel in het ventiel, dat zich meestal bovenaan links of rechts op de radiator bevindt. Heb je verschillende radiatoren, dan begin je het best bij de laagst geplaatste. Zet de emmer onder het ventiel om ontsnappend water op te vangen.

3. Laat de lucht ontsnappen uit de buizen

Draai de sleutel nu voorzichtig linksom. Een halve omwenteling is meestal voldoende. Je hoort de lucht met een sissend geluid ontsnappen. Draai niet verder, want dan kan er een grote hoeveelheid water wegstromen.

4. Draai het ventiel terug dicht

Wanneer alle lucht ontsnapt is, loopt er verwarmingswater naar buiten. Draai dan het ventiel weer dicht. Gebruik de doek om waterresten op te drogen.

5. Zet de radiator opnieuw aan

Schakel het verwarmingssysteem opnieuw in wanneer je alle radiatoren een na een hebt ontlucht. Het is mogelijk dat de waterdruk in het verwarmingscircuit te laag is, als gevolg van het ontluchtingsproces. In dat geval moet je het water bijvullen.

De ideale drukwaarde is 1,4 tot 1,6 bar. Je kunt de waarde aflezen van de digitale of analoge nanometer.

Controleer ten slotte of alle ontluchte radiatoren degelijk opwarmen.

Hulp nodig? Contacteer een expert

Laat je het ontluchten van je radiator liever over aan een professional of heb je graag wat meer uitleg voor je begint? Vraag raad aan een Bulex-partner bij jou in de buurt.