Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

4 redenen waarom een zonneboiler beter is dan PV-panelen

Wil je investeren in een hybride verwarmingssysteem? Denk dan zeker eens aan een zonneboiler voor de verwarming van je sanitair water. Via thermische zonnepanelen wordt de energie van de zon omgezet in warmte. Verwar deze panelen niet met fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen), die lichtstralen omzetten in elektriciteit. In dit artikel geven we je vier redenen waarom een zonneboiler de beste keuze is.

1. Een zonneboiler haalt een hoog rendement

Thermische zonnepanelen leveren meer energie op dan PV-panelen. Zonne-energie omzetten in warmte verloopt namelijk veel efficiënter dan de conversie naar elektriciteit. Nog een voordeel: een zonneboilersysteem werkt op zonlicht en blijft renderen in de winter. Want ook al merk je het niet altijd, de zon straalt zelfs bij slecht weer of bewolking.

Benieuwd naar de terugverdientijd van je zonnecollectoren? Neem dan zeker een kijkje op Zonnekaart Vlaanderen. Je ontdekt er hoeveel vierkante meter van je dak geschikt is voor zonnepanelen en krijgt een inschatting van je rendement en terugverdientijd.

2. Er gaat geen energie verloren

Bij een zonneboiler wordt de warmte opgeslagen in het voorraadvat. Zo kun je alle opgewekte energie volledig zelf gebruiken, op gelijk welk moment. Dus ook wanneer de zon niet schijnt. Je hoeft dan geen energie over te dragen naar het elektriciteitsnet en bent niet afhankelijk van (al dan niet) terugdraaiende tellers en het injectietarief. Dat laatste is een vergoeding voor de overtollige elektriciteit die je terug in het net injecteert.

Bovendien moet je niet meer investeren in een extra batterij om je zelfconsumptie te verhogen, aangezien het voorraadvat zelf fungeert als accu.

3. Minder energieverbruik, minder slijtage

Met een zonneboiler kun je je sanitair water verwarmen. Nadien treedt eventueel het naverwarmingsapparaat - meestal de verwarmingsketel - in werking, om het water op de juiste temperatuur te brengen. In de zomer is deze naverwarming niet nodig, want dan produceert de zonneboiler zelf genoeg warmte.

Met ons zonneboilerconcept wordt het sanitair water 65% van het jaar door de zon verwarmd. Als dit niet het geval is, zorgt het naverwarmingsapparaat dus voor de extra warmte.

4. Een zonneboiler is makkelijk te installeren

Voor een zonneboiler heb je minder plaats nodig (slechts zo’n 5 m2 ofwel 2 thermische zonnecollectoren), want je hebt een grotere opbrengst per vierkante meter. Zelfs op een klein stuk plat dak kun je thermische zonnepanelen plaatsen, aangezien je de collectoren altijd naar het zuiden kunt richten.

Bovendien kun je bij dit systeem kiezen voor in- of opbouw. Inbouw is esthetisch gezien de beste keuze: je ziet de zonnecollectoren bijna niet als je ze naast dakpannen van een gelijkaardige kleur plaatst.

Overtuigd van de voordelen van een zonneboiler? Bekijk zeker onze flexibele systemen op zonne-energie: de HelioSet en HelioConcept. Ga ook eens na of je installatie in aanmerking komt voor een premie. Heb je nog vragen of wil je advies op maat? Contacteer een Bulex-partner voor meer info.