Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Verwarming uitzetten in de zomer? Hierop moet je letten

Ja hoor, de zon schijnt weer volop, dus je mag je verwarming lekker uitzetten in de zomer. Maar wil je dat je centrale verwarming na de zomer even vlot en soepel weer opstart? We helpen je op weg met vijf tips.

Tip 1: Weg met de wintermodus!

Is het buiten gemiddeld 18°C? Dan is het tijd om je thermostaat op zomermodus te zetten. Je kunt dit ook doen via het bedieningsbord op je ketel als je geen thermostaat hebt.

Zo zal je cv-ketel niet onnodig opstarten. Vooral voor installaties die ook huishoudelijk water verwarmen, is dit zeer nuttig.

Tip 2: Helemaal opendraaien, die thermostatische kranen!

Staat je ketel in zomerstand? Dan kun je beter ook de thermostatische kranen van je radiatoren volledig opendraaien. Als je de thermostatische afsluiters in de zomer gesloten laat, kunnen ze vastlopen. En dat heeft als gevolg dat je radiatoren niet meer opwarmen tijdens de winter.

Ook luchtbellen in je radiatoren kunnen hinder veroorzaken. Je verwarming ontluchten doe je daarom het best meteen na de zomer, zodat je geen problemen ondervindt wanneer je je verwarming het hardst nodig hebt — tijdens de koude wintermaanden. Volg ons eenvoudig stappenplan om je radiator te ontluchten.

Tip 3: Zomertijd = onderhoudstijd voor je ketel

De zomer is het ideale moment om een grondig onderhoud van je ketel in te plannen. Het is immers voor iedereen wat rustiger, ook voor de installateurs, en zo is je ketel tiptop in orde voor het volgende stookseizoen.

Goed om weten: wat voor je cv-ketel geldt, geldt trouwens ook voor je schoorsteen! Is je ketel aangesloten op een schoorsteen, dan kun je deze ook het best laten vegen tijdens de zomer.

Tip 4: Kan je verwarmingsketel nog een winter lang mee?

Hoe is het met je ketel gesteld? Kan hij nog een hele winter lang zijn werk doen? Maak gebruik van de zomer om hierover na te denken, want nu heb je nog genoeg tijd om een nieuwe ketel te laten installeren. Om voor- en nadelen grondig te evalueren en om uit te kijken naar goede deals.

Denk er bovendien aan dat een nieuwe ketel milieuvriendelijker en veel zuiniger is dan de oudere installaties. Het is dus sowieso een goede investering. En opnieuw: installateurs hebben in deze periode meer tijd om je te helpen. Dus zorg ervoor dat je er ook de komende winter warmpjes inzit en begin er nu aan!

Wil je info over een nieuwe ketel? Vind een installateur in jouw buurt. Of bekijk onze tips om efficiënter te verwarmen.

Tip 5: Zonne-energie, een milieuvriendelijk alternatief voor warm water

Wist je dat een zonneboiler krachtig genoeg is om je tijdens de lente en de zomer van warm water te voorzien? Da’s goed voor het milieu en voor je portemonnee, want je energiefactuur zal gevoelig dalen!

En in de winter dan? Ook dat is geen probleem. Zolang er zon is, warmen de zonnepanelen het water zo veel als mogelijk op, ook in de winter. Indien het water toch niet voldoende is opgewarmd, springt de ketel bij.

Met het HelioSet-zonneboilerconcept van Bulex beschik je over een eenvoudig systeem waarbij je zonnepanelen combineert met een zonneboiler en eventueel een condensatieketel. De grootte van de installatie hangt af van je persoonlijke noden en warmte- of warmwaterbehoefte. Bovendien zijn alle Bulex-condensatieketels te combineren met het HelioSet-systeem.

Wil je ook gebruikmaken van hernieuwbare energie voor je verwarming of sanitair warm water? Bekijk alle zonne-energiesystemen van Bulex.

Je verwarming slaat niet aan na de zomer. Wat nu?

Werkt je verwarming toch niet naar behoren na de zomer, ondanks je voorzorgsmaatregelen? Probeer zelf al eens uit te zoeken wat de storing kan veroorzaken. Met ons handig stappenplan controleer je snel en eenvoudig je installatie.

Blijf je problemen ondervinden bij de heropstart van je verwarming na de zomermaanden? Contacteer een Bulex-partner bij jou in de buurt en laat je helpen door een expert.