Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Is je cv-ketel defect? Mogelijke oorzaken van de panne én de oplossing

Worden je radiatoren niet warm door een defecte cv-ketel? Heel vervelend! We sommen voor jou de mogelijke oorzaken op en zetten je op weg om het probleem snel op te lossen.

1. Defecte cv-ketel? Soms te wijten aan ouderdom of slecht onderhoud

Bij een verwarmingsketel die ouder is dan vijftien jaar is de kans op een storing erg groot. Tijd voor een verjongingskuur, dus. Vervang je oude ketel door een nieuw exemplaar.

De panne kan ook veroorzaakt worden door een gebrek aan (regelmatig) onderhoud. Laat je cv-ketel tijdig nakijken door een erkende technicus. Dat is niet alleen goed voor je rendement, het is ook wettelijk verplicht.

2. Er is een probleem met de stroom- of gastoevoer

Controleer de elektrische voeding en gastoevoer van je toestel. Misschien veroorzaakt een beschadigde stroomkabel een panne? Ook een toegedraaide gaskraan kan een probleem vormen.

Volg je je verbruik op met een digitale gasmeter? Dan zou het kunnen dat de interne gasklep in je meter is uitgeschakeld, waardoor de gastoevoer is afgesloten. In dat geval zie je bijgaand symbool knipperen op de display en moet je de gasmeter opnieuw opstarten. Volg hiervoor zorgvuldig de instructies.

3. Defecte cv-ketel door te lage waterdruk

Wanneer de waterdruk minder is dan één bar, staat je verwarmingsketel in veiligheidsmodus. Verhoog de druk tot zo’n anderhalve bar door water toe te voegen en herstart je cv-ketel.

Verlaagt de druk opnieuw? Dan kan een lek de boosdoener zijn. Contacteer hiervoor een erkende technicus.

4. De leidingen zijn niet (voldoende) geïsoleerd

Wanneer de leidingen van je verwarmingsinstallatie niet goed geïsoleerd zijn, gaat er warmte verloren en is er meer kans op problemen bij vrieskou. Je isoleert het best de leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen, zoals een kruipkelder of berghok.

5. Je cv-ketel was lang uitgeschakeld

Stond je cv-ketel een tijdje uit? Dan is er misschien te weinig gas aanwezig in je buizen. In dat geval kun je het best een beroep doen op een expert. Die kan het probleem oplossen door je leidingen te ontluchten. Een gouden tip? Zet je cv-ketel nooit volledig uit en haal het snoer zeker niet uit het stopcontact. Doe je dat wel, dan kun je een storing veroorzaken, omdat bijvoorbeeld de circulatiepomp kan vastlopen.

6. Er is iets anders aan de hand

Heb je de oorzaak van het defect nog niet gevonden? Kijk dan zeker ook deze zaken na:

  • Staat je waakvlam aan?
  • Is de thermostaat goed ingesteld? Je stelt de gewenste temperatuur best iets hoger in dan de huidige kamertemperatuur. Zo krijgt je cv-ketel een signaal om in werking te treden.
  • Heb je je verwarmingsketel al eens heropgestart? Simpelweg resetten kan het probleem eventueel verhelpen! Raadpleeg hiervoor zeker de handleiding van je cv-ketel.

Kun je het probleem toch niet lokaliseren? Of kun je het probleem zelf niet verhelpen? Vraag dan een onderhoud of herstelling aan. Onze installateurs en technici staan paraat om je te helpen!