Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Veelgestelde vragen over een condensatieketel

Een condensatieketel is de meest gekozen optie als het gaat over de centrale verwarming van een woning. Ook Bulex heeft een uitgebreid gamma condensatieketels, met zowel wandketels als compacte vloerketels.


Ondanks dat er vaak voor een gasketel gekozen wordt, stelt u zich misschien toch nog vragen over uw condensatieketel. Bulex maakte daarom een overzicht met vaak gestelde vragen:

 

De technologie en werking van een condensatieketel

 

Welke kosten zijn er verbonden aan een condensatieketel?

 

Het type en de plaatsing van een condensatieketel

 

Premies

Waarom condensatietechniek?

Toen in de jaren 60 de centrale verwarming algemeen werd, was er niet veel keuze buiten een standaardketel die op 90 °C werkt met een zeer elementaire regeling. Na de eerste oliecrisis begin jaren 70 steeg de energieprijs aanzienlijk en werd het energieverbruik belangrijker. Om hier op in te spelen zochten fabrikanten oplossingen zoals een regeling die de keteltemperatuur aanpast aan de buitentemperatuur (weersafhankelijke regeling) en ketels die werken bij lagere temperaturen. Op die manier werden de energieverliezen vermindert en ging het rendement omhoog.

In de jaren 90 werd dan weer het milieu een belangrijk aandachtspunt: zure regen en het vrijkomen van stikstofoxiden bij verbranding baarden veel zorgen. Minder verbruik betekende ook minder vervuiling waardoor het concept van verwarmingsketels opnieuw bekeken werd en de eerste condensatie- of hoog rendementsketels (HR-ketels) het levenslicht zagen.

Op dat moment was energie relatief goedkoop en werd er minder belang gehecht aan het lager verbruik. Maar met Kyoto, de nieuwe CO2 richtlijnen en de plotse stijging van de energieprijzen veranderde alles. De condensatietechniek bleek de enige doordachte oplossing te zijn. De hedendaagse condenserende ketel warmt de stookruimte niet op (lage stralingsverliezen), levert warmte af als u die nodig heeft (lage stilstandverliezen) en heeft minimale energieverliezen via de schoorsteen (lage schoorsteenverliezen) wat voor een optimaal rendement zorgt. Dit in combinatie met een moderne brandertechnologie zorgt voor een zeer lage uitstoot van schadelijke stoffen wat uiteraard beter is voor mens en milieu.

Vanaf 26 september 2015 moeten condensatieketels voldoen aan de nieuwe ErP-normen. Vanaf dat moment zal het niet meer toegelaten worden nog niet-condenserende ketels te plaatsen, op 1 uitzonderingsregel na. Meer informatie hierover vindt u hier.

Heeft een condensatieketel invloed op mijn energieverbruik?

Zeker. Een condensatieketel heeft een veel hoger rendement dan een niet-condenserende ketel, waardoor deze ook veel minder energie verbruikt en uw energiefactuur aanzienlijk zal doen dalen. De aanwezigheid van een condensatieketel heeft dus ook een positieve invloed op het energieprestatiecertifacaat van uw woning.

Het verschil tussen een open en gesloten ketel en waar plaats je je ketel best?

Een condensatieketel kan in de garage, op zolder, in de berging,.. worden geplaatst. De toevoer van lucht en de afvoer van verbrandingsgassen kunnen afhankelijk van het type via de schoorsteen of muurdoorvoer.


Ketels bestaan in een gesloten versie (dan gebruikt de ketel lucht van buitenaf) of een open versie (dan gebruikt de ketel lucht uit de stookplaats). Gesloten ketels hebben enkel bovenventilatie nodig en open ketels onder- en bovenventilatie.


Gesloten ketels kunnen nagenoeg overal worden geplaatst en kunnen ook worden ingebouwd. Bij ketels in open versie wordt de lucht in de ruimte aangezogen. Bij condensatieketels op gas mag de verbrandingsgasafvoer uitgevoerd worden in kunststof (PPS) volgens de geldende normen. Uiteraard moeten de materialen die de verbrandingsgassen afvoeren bestand zijn tegen de zuurtegraad van het condenswater.

De plaatsing van een condensatieketel is uiteraard ook ideaal om te combineren met andere vormen van hernieuwbare energie.

Een aansluiting met of zonder schoorsteen?

Een open ketel heeft een schoorsteen nodig om de verbrandingsgassen af te voeren. Het is wel noodzakelijk dat het uiteinde van de schoorsteen niet kan bevriezen. Een gesloten ketel voert de verbrandingsgassen rechtstreeks af naar de buitenlucht, vaak via een concentrisch kanaal als waar de lucht door wordt aangezogen. Een gesloten toestel heeft dus geen schoorsteen nodig, een afvoerbuis volstaat. Daardoor kan een gesloten ketel in principe overal geïnstalleerd worden, en is hij ook veiliger dan een open toestel.

Hoe kies ik het vermogen van mijn ketel?

In het verleden werden ketels vaak overgedimensioneerd. Dat wil zeggen dat het vermogen van de ketel te groot was voor de te verwarmen oppervlakte. Dit is echter foutief en geeft geen extra garantie om voldoende verwarming te hebben. De installateur moet het juiste vermogen bepalen in functie van de specifieke situatie. Voor een normaal geïsoleerde woning is 0,5 kW per 10 m² voldoende. Als de woning compact is qua oppervlakte mag er een reserve voorzien worden voor het sanitair warm water.

Een rendement van meer dan 100 % kan dat?

Het lijkt onmogelijk maar toch hebben condensatieketels een nominaal rendement van meer dan 100%. Bij de berekening van het rendement van niet-condenserende ketels ging men er namelijk van uit dat 11% van de energie sowieso verloren ging. Dus werd het rendement als norm op 100% in plaats van 89% gezet. De condensatieketel vult precies dat verloren gedeelte van het rendement aan. Met andere woorden 108% is het rendement in vergelijking met niet-condenserende ketels als je op de klassieke manier rekent en 97% is het werkelijke rendement.

Premies

Enerzijds kent de overheid premies toe, anderzijds kan u vaak ook genieten van een premie vanuit de netbeheerders. Daarnaast kunnen de subsidies en premies verschillen per gemeente en kunt u in sommige gemeenten een energielening aangaan voor energiebesparende maatregelen. Voor meer informatie hieromtrent neemt u best contact op met het gemeentehuis of kunt u de website van uw gemeente raadplegen.

Het plaatsen van een condensatieketel valt vaak onder de renovatiepremie. Let wel, u moet aan een aantal voorwaarden voldoen om te kunnen genieten van deze premie(s). Meer informatie vindt u op volgende websites:

Voor de gewestelijke premies kan u volgende sites raadplegen:

Premies VlaanderenPremies BrusselPremies WalloniëNetwerkbeheerders
(AGEM, EANDIS, IMEA,
INFRAX en GHA)
www.energiesparen.be/subsidiemodule
www.premiezoeker.be
www.ibgebim.be www.energie.wallonie.beEandis
Imea
Infrax

 

Nog geen antwoord gekregen op uw vraag? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.