Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Alles wat je moet weten over vloerverwarming

  • Voor- en nadelen
  • Soorten vloerverwarming
  • Installatiesystemen
  • Vereisten en kosten

De voor- en nadelen van vloerverwarming

Overweeg je om een nieuw verwarmingssysteem te installeren? Dan is vloerverwarming een slimme keuze. Aan deze verwarmingsmethode zijn namelijk heel wat pluspunten verbonden – al heeft ze ook enkele nadelen waarop we je willen wijzen. Bij Bulex geven we je namelijk altijd eerlijk advies, zodat jij de juiste keuze kunt maken.

Voordelen

Comfort

Vloerverwarming zorgt ervoor dat je zelfs in de winter zonder schoenen en sokken door je huis loopt. Bovendien wordt elke ruimte gelijkmatig verwarmd. Da’s extra comfortabel.

Zuivere lucht

Vloerverwarming is ideaal voor wie last heeft van allergieën. Van de typische luchtturbulentie waarmee radiatoren stof in de ruimte verspreiden, is hier namelijk geen sprake.

Lage circulatietemperatuur

Vloerverwarmingssystemen werken op een lage temperatuur en zijn dus bijzonder efficiënt. Zo bespaar je niet alleen energie, maar ook geld.

Interieurdesign

Radiatoren zijn zelden mooi en nemen nogal wat ruimte in. Met vloerverwarming heb je deze beperkingen niet.

Nadelen

Hoge kosten

De aankoop en plaatsing van vloerverwarming zijn redelijk duur in vergelijking met klassieke radiatoren.

Dure herstellingen

Ook herstellingen kunnen duur uitvallen – al is de kans dat een herstelling nodig is zeer klein.

Langzame werking

Schakelde je de vloerverwarming volledig uit, dan heeft de installatie wat meer tijd nodig dan radiatoren om de ruimte op temperatuur te brengen.

Twee soorten vloerverwarming: op water of elektriciteit

Vloerverwarming kan zowel op water als op elektriciteit werken. Laten we eens kijken naar de voordelen van en verschillen tussen beide soorten.

Vloerverwarming met watercirculatie

In deze versie stroomt water van 35 tot 45 graden door de buizen onder de vloerbekleding om de ruimte te verwarmen.

De belangrijkste voordelen zijn:

  • Je vloerverwarming heeft weinig onderhoud nodig, normaal gezien pas ten vroegste na tien jaar. Dat onderhoud kost ongeveer 200 euro.
  • De gebruikskosten zijn zeer beperkt door de lage circulatietemperatuur.
  • Dit systeem kan ook koelen, door koud water door de buizen te laten stromen.

Elektrische vloerverwarming

Bij elektrische vloerverwarming liggen er onder de vloerbekleding verwarmingsmatten of -folie, die met elektrische stroom worden verwarmd.

De belangrijkste voordelen zijn:

  • De installatiekost is lager dan bij vloerverwarming met watercirculatie.
  • Dit systeem heeft geen onderhoud nodig.
  • De opwarmtijd is korter.

Vloerverwarming installeren: de verschillende opties

De plaatsing van elektrische vloerverwarming is heel eenvoudig. Bij vloerverwarming met watercirculatie zijn er in totaal drie opties en twee mogelijke legpatronen. Lees hier hoe dat precies in zijn werk gaat. Uiteraard kun je voor de plaatsing rekenen op een Bulex-installateur.

Elektrische vloerverwarming

De matten of folie komen op de natte ondervloer terecht, zodat ze stevig vastzitten na het drogen. Maar ook bij een ondervloer die al opgedroogd is, is elektrische vloerverwarming nog mogelijk, door de matten of de folie vast te lijmen.

Vloerverwarming met watercirculatie

Vloerverwarming met watercirculatie kun je zowel in nieuwbouwwoningen als oude gebouwen installeren.

Plaatsing in natbouw

Bij een nieuwbouwproject of een intensieve renovatie kun je de waterbuizen in natte chape leggen. De vloeropbouw blijft dan beperkt; er zijn namelijk geen extra lagen nodig. Bovendien doet de chape dienst als isolatie, waardoor je amper warmte verliest en dus een hoog rendement haalt.

Installatie in droogbouw

Wil je een oud gebouw gedeeltelijk renoveren of vloerverwarming plaatsen in een afgewerkte woning? Dan is installatie in droogbouw de beste oplossing. Eerst wordt een isolatielaag gelegd, waarop dan de waterbuizen komen. Voor een betere verdeling van de warmte kun je warmtegeleidende platen toevoegen. Over deze constructie komt een plaat uit materialen als gips, hout of natuursteen. Daarna leg je de vloerbekleding van je keuze.

Vloerverwarming infrezen

De plaatsing van vloerverwarming in oude gebouwen met lage plafonds was lang een probleem. De extra lagen bij installatie in droogbouw leiden namelijk tot een verlies van enkele centimeters plafondhoogte. Dan is de nog vrij nieuwe methode van het infrezen veel interessanter.

Eerst maak je de ondervloer volledig vrij van lijm en soortgelijke stoffen. Daarna trekt een speciale freesmachine groeven in de ondervloer, waarin de waterbuizen passen. De vloerbekleding komt daar bovenop.

Twee patronen

Naast deze plaatsingsmethodes voor vloerverwarming met watercirculatie, heb je nog twee manieren om de waterbuizen te leggen. In theorie zijn er veel patronen mogelijk, maar in de praktijk komen enkel deze voor.

Het slakkenhuispatroon

De buis wordt in een spiraalvorm geplaatst, van buiten naar binnen. Als het midden van de ruimte is bereikt, wordt de retourbuis in omgekeerde richting gelegd, evenwijdig met de eerste spiraal. Hét voordeel: de vertrek- en retourleiding liggen dicht bij elkaar, zodat de warmte zich gelijktijdig en gelijkmatig verdeelt.

Het meander- of slangenpatroon

Bij deze plaatsingstechniek worden de buizen in evenwijdige rijen gelegd. Deze methode is eenvoudiger, maar leidt tot een ongelijkmatige warmteverdeling. Bovendien is ze niet geschikt voor kleinere ruimtes of kamers met een ongewone vorm.

Vereisten en kosten

Eerst het goeie nieuws: vloerverwarming kan in bijna elk huis, zelfs in oude gebouwen, dankzij de verschillende plaatsingsmogelijkheden. Je verwarmingstechnicus weet welke uitvoering het meest geschikt is voor jouw bouw- of renovatieproject. We lijsten hieronder de belangrijkste vereisten op en geven een schatting van de installatiekosten.

Scenario voor nieuwbouw

  • Vloerverwarming met watercirculatie in natbouw is de beste methode voor nieuwbouw, omdat de plaatsing van de verwarmingsbuizen tijdens de bouwwerken gebeurt.
  • Je hoeft achteraf geen dure en tijdrovende werkzaamheden te laten uitvoeren.
  • Je kiest vrij de vloerbekleding: parket, laminaat, tegels of tapijt — alleen je persoonlijke voorkeur telt.

Scenario voor oude gebouwen

  • De verstandigste oplossing is vloerverwarming met watercirculatie in droogbouw. Een installatie in natbouw is te complex en te duur.
  • Aangezien door de installatie de vloer hoger komt, moet je de deuren mogelijk inkorten. Je kunt dit vermijden door de buizen in te frezen.
  • Denk goed na over de verwarmingsbehoeften (bv. isolatie), zodat je zeker het juiste type vloerverwarming kiest.
  • Aanvullende tip: speel op veilig en controleer de informatie van de laminaat- of parketfabrikant voordat je vloerverwarming aankoopt.

Kosten voor de installatie van vloerverwarming

Het is moeilijk om een kostenplaatje te schetsen, omdat heel wat factoren een rol spelen: het soort verwarming, bij nieuwbouw of in een ouder gebouw, de isolatiegraad, …

Elektrische vloerverwarming is iets goedkoper wat de aankoop en de installatie betreft. Voor deze optie betaal je ongeveer 40 à 45 euro per vierkante meter.

Combinaties met vloerverwarming

Warmtepompen

Het wordt sterk aangeraden om vloerverwarming te combineren met een warmtepomp. Net zoals ventilo-convectoren werkt vloerverwarming met lagere vertrektemperaturen. De warmtepomp kan zo efficiënter werken, zodat je bespaart op energiekosten.

Condensatieketels

Vloerverwarming kan je ook perfect combineren met een cv-ketel. Met een modulerende condensatieketel haal je het hoogste rendement: het vermogen is afgestemd op de warmtebehoefte en de lagere circulatietemperatuur van het vloerverwarmingssysteem verhoogt het condenserend effect van de ketel. Zo verwarm je voordeliger én milieuvriendelijker.

Vloerverwarming kan eveneens in combinatie met andere verwarmingsmethoden worden gebruikt. Zo is het perfect mogelijk om vloerverwarming te plaatsen in bepaalde ruimtes van de woning en radiatoren in andere. Deze oplossing is bijvoorbeeld nuttig voor ruimtes die maar af en toe worden gebruikt (vb. logeerkamers) of die snel opgewarmd moeten worden (vb. bureau).

Advies nodig? Bulex staat voor je klaar!