Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Veelgestelde vragen

Condensatieketels

Wat is een condensatieketel?

In de eerste plaats is het een moderne én betaalbare technologie die altijd garant staat voor betrouwbare verwarming en warmwatercomfort. Condensatieketels halen energie uit de rookgassen die vrijkomen bij de verbranding, terwijl die gassen bij klassieke ketels gewoon door de schoorsteen verdwijnen. Dankzij een condensatieketel bespaar je zo tot 30% energie en dat scheelt uiteraard in je portemonnee. Bovendien zijn onze toestellen zo ontworpen dat ze minder CO2 uitstoten. Daarmee spaar je het milieu en ben je helemaal klaar voor de toekomst!

Huidige ketel vervangen door een condensatieketel

Overweeg je om je woning te verwarmen met gas of om je oude ketel te vervangen? Dan is condensatietechnologie de efficiëntste en populairste oplossing.

Laten installeren of zelf plaatsen?

De installatie van een condensatieketel is relatief eenvoudig, aangezien er geen grote breekwerken voor nodig zijn. Je hoeft dus geen handenvol geld uit te geven aan ingrijpende verbouwingswerken.

Toch laat je de plaatsing van een condensatieketel het best uitvoeren door een erkend installateur. Zo ben je zeker dat alles volgens de regels van de kunst verloopt en is de correcte werking en veiligheid van je installatie gegarandeerd. Voor de installatie van een condensatieketel moet een tubering van de aanwezige schoorsteen worden voorzien. De volledige installatie duurt gemiddeld één tot maximum drie dagen.

Prijs van een condensatieketel

De aankoopprijs van een condensatieketel ligt iets hoger dan die van een niet-condenserende ketel. Bulex-condensatieketels zijn verkrijgbaar vanaf 1.560 euro, exclusief btw en installatie. Voor een gedetailleerde offerte voor jouw project, kan je contact met ons opnemen of onze handige ketel-configurator gebruiken.

Met een condensatieketel bespaar je alleszins flink op je energiefactuur. Zo betaalt jouw investering zich al na enkele jaren terug.

Heeft een condensatieketel invloed op mijn energieverbruik?

Het hoge rendement van een condensatieketel leidt tot lagere verwarmingskosten. Door je oude, niet-condenserende ketel te vervangen door een nieuwe, bespaar je tot 30% op je energieverbruik. En dankzij enkele slimme functies win je nog extra op je warmwaterverbruik. De aankoop van je gascondensatieketel verdien je dus al snel terug.

Een aansluiting met of zonder schoorsteen?

Een open ketel heeft een schoorsteen nodig om de verbrandingsgassen af te voeren. Het is wel noodzakelijk dat het uiteinde van de schoorsteen niet kan bevriezen. Een gesloten ketel voert de verbrandingsgassen rechtstreeks af naar de buitenlucht, vaak via een concentrisch kanaal als waar de lucht door wordt aangezogen. Een gesloten toestel heeft dus geen schoorsteen nodig, een afvoerbuis volstaat. Daardoor kan een gesloten ketel in principe overal geïnstalleerd worden, en is hij ook veiliger dan een open toestel.

Een rendement van meer dan 100 % kan dat?

Het lijkt onmogelijk maar toch hebben condensatieketels een nominaal rendement van meer dan 100%. Bij de berekening van het rendement van niet-condenserende ketels ging men er namelijk van uit dat 11% van de energie sowieso verloren ging. Dus werd het rendement als norm op 100% in plaats van 89% gezet. De condensatieketel vult precies dat verloren gedeelte van het rendement aan. Met andere woorden 108% is het rendement in vergelijking met niet-condenserende ketels als je op de klassieke manier rekent en 97% is het werkelijke rendement.

Hoe kies ik het vermogen van mijn ketel?

In het verleden werden ketels vaak overgedimensioneerd. Dat wil zeggen dat het vermogen van de ketel te groot was voor de te verwarmen oppervlakte. Dit is echter foutief en geeft geen extra garantie om voldoende verwarming te hebben. De installateur moet het juiste vermogen bepalen in functie van de specifieke situatie. Voor een normaal geïsoleerde woning is 0,5 kW per 10 m² voldoende. Als de woning compact is qua oppervlakte mag er een reserve voorzien worden voor het sanitair warm water.

Condensatieketels geven recht op bepaalde premies

Op welke premie je precies recht hebt en wat de voorwaarden zijn hangt af van de regio waar je woont.

Enerzijds kent de overheid premies toe, anderzijds kan je vaak ook genieten van een premie vanuit de netbeheerders. Daarnaast kunnen de subsidies en premies verschillen per gemeente en kan je in sommige gemeenten een energielening aangaan voor energiebesparende maatregelen. Voor meer informatie hieromtrent neem je best contact op met het gemeentehuis of kan je de website van jouw gemeente raadplegen.

Het plaatsen van een condensatieketel valt vaak onder de renovatiepremie.

Vlaams Gewest

Vind hier informatie over premies voor het Vlaams Gewest.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Vind hier informatie over premies voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Waals Gewest

Vind hier informatie over premies voor het Waals Gewest.

Je condensatieketel aansturen vanop afstand?

Ontdek onze slimme oplossingen

MiPro Sense

• Systeemregelaar
  • Compatibel met cv-ketels en warmtepompen
  • Geschikt voor aansturen van meerdere circuits (max. 3)
  • Weersafhankelijk: buitenvoeler inbegrepen
  • Connecteerbaar via MiGo Link-internetmodule
  • Bediening op afstand via MiGo Link-app

Naar de MiPro Sense productpagina

MiSet

• Kamerthermostaat
  • Compatibel met cv-ketels
  • Geschikt voor aansturen van 1 circuit
  • Upgrade naar weersafhankelijk mogelijk: buitenvoeler in optie
  • Connecteerbaar via MiGo Link-internetmodule
  • Bediening op afstand via MiGo Link-app

Naar de MiSet productpagina

MiGo Select

• Slimme kamerthermostaat
  • Compatibel met cv-ketels
  • Geschikt voor aansturen van 1 circuit
  • Weersafhankelijk: buitentemperatuur via internet
  • Te connecteren via MiGo Link-internetmodule (vereist)
  • Bediening op afstand via MiGo Link-app

Naar de MiGo Select productpagina

MiGo

• Slimme kamerthermostaat
  • Compatibel met cv-ketels
  • Geschikt voor aansturen van 1 circuit
  • Weersafhankelijk: buitentemperatuur via internet
  • Te connecteren via MiGo-internetmodule (inbegrepen)
  • Bediening op afstand via MiGo-app

Naar de MiGo productpagina