Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Alles wat je moet weten over airco's

Een airconditioningsysteem of lucht/lucht warmtepomp is een installatie die op warme dagen de lucht in een ruimte koelt. Maar in de winter kun je een airco ook inzetten om te verwarmen.

Ontvang advies op maatOntdek ons assortiment

Airco’s regelen het binnenklimaat in winkels, kantoorgebouwen, scholen, … en natuurlijk ook in woningen. Wil jij graag het hele jaar door een comfortabele temperatuur in huis? Dan is een airco zeker een interessante investering.

Naast koelen en verwarmen, zorgt een airco ook voor een voortdurende aanvoer van gefilterde of verse lucht en voor de ontvochtiging van vertrekken. Dat maakt het systeem ook heel geschikt voor mensen met allergieën.

Voordelen van een airco

Koelen en verwarmen

Een airco is in eerste instantie bedoeld om te koelen. Naast dat de lucht wordt gekoeld, wordt ze ook gefilterd om zo de luchtvochtigheid in de woning op peil te houden. Maar je kan er ook mee verwarmen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn in de winter wanneer je slechts één bepaalde ruimte extra wenst te verwarmen.

Milieuvriendelijk

Airconditioners met een warmtepomp gebruiken weinig energie. Warmtepompen halen namelijk gratis energie uit de omgevingslucht en zetten die om in thermische energie om je woning te koelen of te verwarmen. Dit is niet alleen zuiniger, maar ook veel milieuvriendelijker.

Duurzaam

Een airco gaat lang mee, je hebt er dus vele jaren plezier aan. Dit betekent uiteraard wel regelmatig onderhoud en het schoonhouden van de filters. Op die manier voorkom je ook dat vieze luchtjes of ziektekiemen verspreid raken in je huis.

Zuinig

Moderne airco’s hebben een acceptabel energieverbruik. Zo gebruikt een airconditioner gemiddeld slechts 1 kW energie om 3 kW aan warmte of koude te genereren. Bovendien zijn de meeste airconditioners tegenwoordig voorzien van een groen energielabel, wat erop wijst dat ze zuinig tot zeer zuinig zijn in hun energieverbruik.

Hoe werkt een airco?

Een airco bestaat uit twee belangrijke delen: een buitenunit en (één of meerdere) binnenunits. Bij het koelen onttrekt de binnenunit warmte uit de lucht in de woning. De buitenunit geeft die warmte daarna af aan de buitenlucht. In die zin kun je de werking van een airco vergelijken met die van een koelkast.

Bij het verwarmen werkt dit precies andersom: de warmte van de buitenlucht wordt naar binnen geleid en daar gebruikt om de woning te verwarmen. Een vierwegventiel maakt de switch tussen koelen en verwarmen.

De werking van een airco in stappen:

  1. Een ventilator in de binnenunit blaast de warme binnenlucht door een warmtewisselaar.
  2. In deze warmtewisselaar bevindt zich een koudemiddel. Dat is een gas met een zeer laag kookpunt, die speciaal ontwikkeld is voor het transport van warmte. Het koudemiddel neemt de warmte van de lucht op en verdampt onmiddellijk.
  3. De afgekoelde lucht wordt terug in de ruimte verspreid.
  4. De verdampte koelvloeistof wordt via de leidingen van de binnenunit naar de buitenunit gebracht.
  5. Een compressor in de buitenunit perst het warme gas samen. Hierdoor wordt het koudemiddel opnieuw vloeibaar en kan de warmte die binnen werd opgenomen, buiten terug worden afgegeven.
  6. Het vloeibaar koudemiddel vloeit terug naar de binnenunit, waarna het proces van voren af aan herbegint.

Het verschil tussen een airco en een warmtepomp

Een klassieke airco, zoals we hierboven beschreven, is in feite een lucht/lucht-warmtepomp. Ook met andere types warmtepompen kan je koelen, maar dat gebeurt dan via een afgiftesysteem, bijvoorbeeld via de vloerverwarming. In dat geval spreken we niet over een airco.

De verschillende soorten airco's

Airconditioningsystemen bestaan in verschillende soorten en uitvoeringen. We zetten ze voor jou op een rijtje.

De verschillende systemen

Vaste airco's

Een split-systeem is het meest voorkomende aircosysteem. Deze oplossing bestaat uit een buitenunit en een of meerdere binnenunits.

  • Bij een monosplit-airco (of single-split-airco) wordt de buitenunit aangesloten op één binnenunit. Dit systeem is ideaal om één kamer te koelen of verwarmen.
  • Bij een multisplit-airco worden er tot vier verschillende binnenunits aangesloten, zodat je meerdere kamers apart van elkaar kunt koelen of verwarmen.

Mobiele airco's

Naast een split-airco bestaat er ook een mobiele airco, die je van plaats kunt veranderen. Het nadeel van zo’n mobiel systeem is dat de warme lucht van binnen via een flexibele slang naar buiten moet. Dit is dan ook een oplossing die enkel geschikt is voor uitzonderlijk gebruik, bijvoorbeeld tijdens hittegolven.

In vergelijking met splitsystemen hebben mobiele airco’s een veel lager koelvermogen, een hoger energieverbruik en maken ze meer geluid.

Voor professioneel of privé gebruik?

De aircosystemen om woningen te koelen en te verwarmen verschillen van de airco-oplossingen voor professionele ruimtes zoal kantoren, winkels, showrooms, … Airco’s voor professioneel gebruik hebben doorgaans een groter vermogen en zitten ook een stuk complexer in elkaar.

Bij Bulex kun je zowel terecht voor airco’s voor particulieren als voor professionelen.

De verschillende modellen binnenunits

Binnenunits van airco’s zijn verkrijgbaar in drie verschillende modellen:

Wandmodel

Wordt hoog tegen de muur opgehangen. Dit model is eenvoudig te plaatsen en garandeert een goede luchtverspreiding.

Plafondmodel

Qua werking vergelijkbaar met een wandmodel, maar wordt aan het plafond bevestigd.

Vloermodel

Wordt dicht tegen de grond geplaatst, net zoals een radiator.

Bulex VivAir

Het VivAir-gamma van Bulex voorziet twee soorten binnenunits: een wandmodel en een model dat je zowel op de grond als aan het plafond kunt installeren. Het strakke design past in elk interieur.

Bovendien kun je op één buitenunit verschillende modellen binnenunits aansluiten. Per kamer kun je dus kiezen welk model het best geschikt is. Ook kun je je installatie achteraf nog uitbreiden, tot maximaal vier binnenunits.

Ontdek het assortiment

Verbruik & rendement

Airco’s halen het grootste deel van hun energie uit de lucht. Daardoor hebben ze een bijzonder lage CO2-uitstoot.

De VivAir-airco’s garanderen een stabiele werking, waardoor de efficiëntie van het systeem oploopt tot 10% bij maximale snelheid en 20% bij lage snelheden. Je merkt dit zowel aan je energieverbruik als aan het geluidsniveau, die beide aanzienlijk dalen.

Ook met het energielabel zit het bijzonder goed: onze toestellen gaan tot A+++ in koelmodus en tot A+ in verwarmingsmodus.

Wil je meer gedetailleerde informatie? Het seizoensrendement geeft je een realistische kijk op het energierendement gedurende het hele jaar en houdt daarbij rekening met temperatuurschommelingen en stand-byperiodes. Voor de VivAir-airco’s gaat de SEER (de seizoensgebonden energie-efficiëntieverhouding voor koeling) tot 8,5 en de SCOP (de seizoensgebonden prestatiecoëfficiënt voor verwarming) tot 4,6.

Installatie & onderhoud

Een airco kan je in elk type woning installeren, ook in relatief kleine ruimtes. Doe een beroep op een erkend installateur, dan ben je zeker dat alles volgens de regels van de kunst verloopt.

Wordt je airco tijdelijk niet gebruikt? Dan is het belangrijk om hem eens te reinigen. Zo vermijd je schimmels, bacteriën en onaangename geurtjes. Ook is het aangewezen om de luchtfilter in de binnenunit regelmatig schoon te maken.

Om de gebruiksveiligheid en een lange levensduur van je installatie te verzekeren, is een jaarlijks onderhoud van de airco zeker aangeraden. Neem hiervoor contact op met een installateur in jouw buurt.

Een airco kopen

Overweeg je een airco te kopen? Neem contact op voor meer informatie of een offerte op maat.