Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Wat is een circulatiepomp?

In tegenstelling tot een warmtepomp, die altijd integraal deel uitmaakt van een verwarmingssysteem en instaat voor het transport van het verwarmingswater, is de circulatiepomp optioneel voor gebruik als onderdeel van het warmwatercircuit, maar ook zeer nuttig. De circulatiepomp zorgt ervoor dat je onmiddellijk warm water hebt wanneer je de kraan opendraait, in plaats van enkele seconden te moeten wachten. Dit bespaart water, een beetje tijd en biedt een groter comfort. Dit gezegd zijnde, heeft een circulatiepomp wel wat elektriciteit nodig om te werken.

Circulatiepompen zijn eenvoudigweg circulatoren die ook achteraf kunnen worden ingebouwd in het circuit van het centrale waterverwarmingssysteem van een woning. Als je een doorstromer of meerdere waterverwarmers hebt, is de pomp niet nodig.

Circulatiepompen worden geïnstalleerd in de leiding die het verst verwijderd is van de warmwatertank. Pompen houdt het warme water in het warm leidingwatercircuit in constante circulatie - vandaar de naam. Zonder circulatiepomp koelt het water in de leiding af en moet er eerst weer warm water uit de warmwatertank naar het watertappunt stromen wanneer dat nodig is.

Terug naar overzicht