Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Wat is een condenserende combiketel?

"Condenserende combiketel" of gewoon "condensatieketel" is een andere term voor een aan de muur bevestigd verwarmingstoestel dat gebruik maakt van moderne condensatietechnologie. Er zijn condensatieketels verkrijgbaar uitsluitend voor verwarmingsdoeleinden, zoals waterverwarmers, of als combi-eenheden.

De compacte aan de muur bevestigde toestellen zijn de verdere ontwikkeling van lage temperatuurketels en kunnen, wanneer ze deze vervangen, ook gemakkelijk worden aangesloten op de bestaande aansluitingen. Condensatieketels besparen 10% op verwarmingskosten in vergelijking met lage temperatuurketels, omdat condensatietechnologie ook de thermische energie in de tijdens de verbranding ontstane rookgassen benut, waardoor een hogere efficiëntie wordt bereikt. De benutting van bijna het gehele energiepotentieel wordt condensatiewaarde genoemd; de calorische waarde is enkel de verbrandingsenergie. In tegenstelling tot lage temperatuurketels gaat er bij dit systeem geen energie verloren. De brandstof is meestal gas, tenzij het een speciale oliecondensatieketel is.

Dergelijk niveau van efficiëntie en milieuvriendelijkheid is nu de wettelijke norm voor conventionele verwarmingstechnologie en wordt beloond met overheidssubsidies. De omschakeling van een oude lage temperatuurketel naar een moderne condensatieketel verdient zichzelf dus op twee manieren terug.

Terug naar overzicht