Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Wat is het dauwpunt in de verwarmingstechnologie?

Het dauwpunt geeft de temperatuur aan waarbij stoom condenseert. Voor stookolie is het dauwpunt 47 graden, voor vloeibaar gas en aardgas is het 57 graden. Het dauwpunt speelt een belangrijke rol in de moderne condensatieketeltechnologie, omdat daarbij gebruik wordt gemaakt van de rookgassen die vrijkomen bij de verbranding van brandstoffen. Deze bevatten waardevolle condensatiewarmte, die gewoon verdwijnt en ongebruikt blijft bij andere verwarmingstechnologie├źn. Bovendien beschermt de condensatietechnologie uw schoorsteen, die gevoelig is voor beschadiging door ongebruikte stoom.

Hoeveel energie de rookgassen bevatten die bij de verbranding van verwarmingsbrandstoffen vrijkomen, verschilt van brandstof tot brandstof. Terugwinning van 6 tot 11% thermische energie is echter mogelijk. Daarom wordt de grondstofbesparende condensatietechnologie gesubsidieerd met overheidssubsidies.

Nadat de verbrandingswarmte, de calorische waarde, aan het verwarmingssysteem is afgegeven, brengt de afgekoelde retourtemperatuur het gas naar het dauwpunt. Deze condensatiewarmte vervat in het vloeibaar gemaakte gas geeft extra warmte af aan het verwarmingssysteem, waardoor de meer effectieve calorische waarde wordt benut.

Terug naar overzicht