Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Wat is energie-efficiëntie?

Energie-efficiëntie informeert je over hoeveel energie nodig is om een bepaald doel te bereiken, zoals het verwarmen van een kamer. Dit hangt niet alleen af van hoeveel energie er nodig is, maar ook van hoe efficiënt deze energie wordt gebruikt. Er zijn energie-efficiëntieklassen vastgesteld om de dingen transparanter te maken. Hoe beter de energie-efficiëntieklasse, hoe minder energie wordt verbruikt, hoe meer er bespaard wordt op de kosten en hoe milieuvriendelijker, aangezien de CO2-uitstoot lager is. Daarom wordt de overschakeling op zeer energie-efficiënte systemen door de staat gesubsidieerd.

Elektriciteits- of warmteopwekkers die gebruik maken van zonne-energie of warmte uit andere hernieuwbare energiebronnen zijn CO2-neutraal en de overschakeling op deze energiebronnen verhoogt de energie-efficiëntie. Conventionele warmteopwekkers zoals condensatieketels hebben echter ook een zeer hoge energie-efficiëntie omdat zij bijna alle energie in de brandstoffen gebruiken.

Er bestaan ook energie-efficiëntieklassen voor elektrische apparaten. Ze variëren van een groene score die wijst op een optimale energie-efficiëntie tot een rode score die wijst op een slechte energie-efficiëntie. De energie-efficiëntieklassen voor woningen worden berekend op basis van de gecombineerde effecten van systeemtechnologie, thermische isolatie en gebouwafdichting.

Terug naar overzicht