Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Wat is een geothermische sonde?

Geothermische sondes zijn de warmtewisselaars die worden gebruikt door pekel/water-warmtepompen, ook wel grondwarmtepompen genoemd, die de thermische energie van de aarde gebruiken voor warm leidingwater en verwarming. De geothermische sondes, die tussen 30 en 200 meter diep worden ingegraven, nemen nauwelijks ruimte in op het perceel en maken gebruik van de zeer constante temperatuur van de diepe ondergrond, die tussen 5 en 10 graden bedraagt. Vergeleken met alle andere warmtepompen en geothermische warmtepompen met oppervlaktecollectoren of met sleufcollectoren, halen deze dus de hoogste afgiftetemperatuur en bieden de hoogste effici├źntie.

De geothermische sondes zijn gevuld met pekel, een mengsel van water en antivries, dat verdampt door de geothermische warmte. De stoom wordt samengeperst, waardoor de temperatuur nog meer stijgt. Een warmtewisselaar brengt deze warmte over naar de warmteopslagtank voor drink- of verwarmingswater. Zonder een warmteopslagtank zou de warmte onmiddellijk moeten worden gebruikt, en daarom is het alleen zinvol warmtepompen met een opslagtank te installeren.

Voor geothermische sondes is echter een vergunning vereist en de boorwerkzaamheden vormen een belangrijke kostenfactor; dit wordt echter gecompenseerd door overheidssubsidies voor hernieuwbare energie.

Terug naar overzicht