Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Wat is een geothermische warmtepomp?

Geothermische warmtepompen, ook bekend als pekel/water-warmtepompen, behoren tot de meest energie-efficiënte, milieuvriendelijke en efficiënte verwarmingssystemen die er zijn. Een koelmiddel wordt verdampt door geothermische warmte, vervolgens samengeperst in een compressor en via een warmtewisselaar geleverd aan het warmwater- en verwarmingssysteem. Vervolgens wordt het koelmiddel weer vloeibaar gemaakt door de druk te laten ontsnappen.

Geothermische warmtepompen, iets onder de vorstgrens geïnstalleerd, maken gebruik van ruimtebesparende geothermische korven, sleufcollectoren, of ruimte-intensieve oppervlaktecollectoren, die ongeveer twee keer zoveel ruimte in de tuin nodig hebben als de te verwarmen oppervlakte. De geothermische warmte is hier lager en niet zo constant. Nog doeltreffender zijn grondwarmtepompen met ruimtebesparende geothermische sondes, waarvoor een vergunning nodig is en die duurder zijn vanwege de graafwerkzaamheden, omdat ze de aanhoudend warme warmte diep uit de grond halen.

Alle geothermische warmtepompen zijn zeer duurzaam, hebben zeer weinig elektriciteit nodig voor hun werking en worden ruim gesubsidieerd door de overheid. Dit compenseert een deel van de aankoop- en installatiekosten, en in de loop der jaren betaalt de aankoop zichzelf terug. Een fotovoltaïsch systeem, dat ook door de overheid wordt gesubsidieerd, kan bijvoorbeeld de elektriciteitsbehoefte van de geothermische warmtepomp dekken.

Terug naar overzicht