Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Wat is een kamerthermostaat?

Kamerthermostaten zijn temperatuurmeetinstrumenten die door moderne verwarmingssystemen worden gebruikt. In tegenstelling tot temperatuurregelaars (thermostaten) staan zij niet op de radiator maar hangen aan de muur van een kamer. Het belangrijkste verschil met temperatuurregelaars is dat kamerthermostaten de werkelijke temperatuur in de kamer meten.

Sensoren in de kamerthermostaat meten de heersende temperatuur in de ruimte en vergelijken die in een microcomputer met de ingestelde gewenste temperatuur. Als de twee verschillen, stuurt de kamerthermostaat een signaal naar de actuator van de radiator, die dienovereenkomstig meer of minder verwarmingswater door het verwarmingsventiel laat stromen. Dit proces bespaart op verwarmingskosten en verhoogt het comfort van jouw woning.

Er zijn handmatig programmeerbare kamerthermostaten met een knop of touchscreen en kamerthermostaten voor slimme woningen die worden geprogrammeerd met de bijbehorende app. Kamerthermostaten kunnen zich in verschillende kamers bevinden of slechts in één hoofdkamer die als referentieruimte voor alle andere kamers fungeert. Het is alleen belangrijk dat je het apparaat plaatst op een plaats die beschermd is tegen zonlicht en tocht, anders zullen de metingen niet correct zijn.

Terug naar overzicht