Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Wat is een pekel/water-warmtepomp?

Pekel/water-warmtepompen, ook wel grondwarmtepompen genoemd, verminderen de kosten voor verwarming, maken dat je onafhankelijk bent van warmteleveranciers en worden aangedreven door milieuvriendelijke hernieuwbare energie.

Een pekel/water-warmtepomp gebruikt een elektrisch aangedreven pomp om warmte aan de grond te onttrekken en deze te gebruiken om een koelmiddel te verdampen. Het gas wordt vervolgens samengeperst. De verhoogde temperatuur wordt via een warmtewisselaar doorgegeven aan het verwarmingssysteem, dat vervolgens verwarming en warm leidingwater levert. Een klep decomprimeert het koelmiddel, dat uiteindelijk weer vloeibaar wordt. Omgekeerd kan de pekel/water-warmtepomp ook voor het koelen van ruimtes gebruikt worden.

Krachtige pekel/water-warmtepompen met oppervlaktecollector worden op een vergelijkbare manier als vloerverwarmingssystemen onder de vorstgrens geïnstalleerd en hebben in de tuin ongeveer het dubbele van het te verwarmen oppervlak nodig. Ruimtebesparende geothermische sleuven en geothermische korven worden ook onder de vorstgrens geïnstalleerd, maar zijn niet zo efficiënt als oppervlaktecollectoren. De meest efficiënte warmtepompen zijn pekel/water-warmtepompen die gebruik maken van een geothermische sonde, die ruimte bespaart door zeer diep in de aarde te gaan om de constant warme temperaturen te benutten. De initiële kosten van een grondwarmtepomp zijn hoger dan die van elk ander type warmtepomp. Voor pekel/water-bodemwarmtepompen is een wettelijke vergunning nodig vanwege de diepe graafwerkzaamheden. Voor alle andere versies van geothermische warmtepompen is alleen een kennisgeving vereist.

Terug naar overzicht