Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Wat is een terugslagklep?

Een terugslagklep, afgekort NRV (Non Return Valve), voorkomt dat tanks en leidingen op een hoger punt leeglopen en voorkomt terugstroming in kleppen en pompen. Als gedetecteerd wordt dat het water in de verkeerde richting stroomt, sluit de terugslagklep automatisch en opent deze automatisch zodra het water weer in de juiste richting stroomt. Terugslagkleppen zijn verkrijgbaar als kogelterugslagkleppen, als keerkleppen en als zwaartekrachtremmen. Ze worden gebruikt om terugstroming in de huishoudelijke watervoorziening en in het verwarmingssysteem te voorkomen.

Bij de watervoorziening voor huishoudelijk gebruik bevindt de terugslagklep zich tussen het waterfilter en na de watermeter om, onder meer, te voorkomen dat de meter terugdraait. Bovendien worden terugslagkleppen gebruikt vóór de veiligheidsklep in de koudwaterinlaat van de wateropslagtank om te voorkomen dat het zich met het warme water mengt. Terugslagkleppen zijn het nuttigst in combinatie met een leidingbeluchter, omdat zo wordt voorkomen dat gebruikt water terugstroomt in het verse drinkwater.

In een verwarmingssysteem worden terugslagkleppen gebruikt om te voorkomen dat water in verschillende circuits zich vermengt. Zij voorkomen ook dat warm verwarmingswater gaat drijven.

Terug naar overzicht