Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Wat is een veiligheidsklep?

Veiligheidskleppen beschermen gesloten verwarmingssystemen, thermische zonne-energiesystemen en verwarmingsketels tegen schade. Dit is een overdrukklep die deel uitmaakt van de wettelijk vereiste onderdelen om de veiligheid van de systemen te waarborgen. Een veiligheidsklep opent automatisch en laat de druk ontsnappen. Als zich in het systeem te veel druk ophoopt, wordt het teveel via een overdrukleiding afgevoerd. Zodra het normale drukniveau is bereikt, sluit de veiligheidsklep weer.

Wanneer een veiligheidsklep wordt gebruikt voor het verwarmen van leidingwater, moet hij ook gemaakt zijn van materialen die voorkomen dat hij een nadelig effect heeft op de waterkwaliteit. Eenvoudige veiligheidskleppen voor de verwarmingstechnologie zijn ook niet geschikt voor thermische zonnesystemen, omdat hier bijzonder hoge temperaturen worden bereikt en de klep niet door de zonnevloeistof kan worden aangetast.

Overdruk, bijvoorbeeld als gevolg van beschadigde onderdelen of te hoge temperaturen, kan verwarmingsketels en leidingen doen barsten. Kleine drukschommelingen zijn normaal en worden opgevangen door een expansievat. Bij elk onderhoud, dat altijd door specialisten moet worden uitgevoerd, worden ook de veiligheidskleppen geïnspecteerd.

Terug naar overzicht