Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Wat is een verwarmingsregelaar?

Een verwarmingsregelaar is in feite een regeleenheid voor verwarming die de temperatuur van de radiatoren regelt. Door het gebruik van binnen- en, bij moderne toestellen, buitentemperatuursensoren, vergelijkt een verwarmingsregelaar de werkelijke temperatuur met de door jou ingestelde gewenste waarde. Als er een verschil is, wordt er dienovereenkomstig meer of minder verwarmingswater door de verwarmingsklep geleid.

Handmatige basisthermostaten zijn uitgerust met een draaiknop die varieert van een sneeuwvloksymbool tot niveau 5. Moderne draadloze, elektronische en halfautomatische verwarmingsregelaars worden bestuurd door een microcomputer. Door waarden in te stellen zoals de buitentemperatuur waarbij het verwarmingssysteem moet uitschakelen, of de tijdstippen waarop je slaapt en minder warmte nodig hebt, helpen elektrische verwarmingsregelaars om veel energie te besparen en de kosten voor verwarming te drukken.

Met varianten voor slimme woningen kan je de warmte in jouw kamers regelen met een app en ook de verwarmingsregelaars verbinden met andere sensoren in de woning. Als een raam wordt geopend, past de verwarmingsregelaar automatisch de temperatuur aan en verwarmt niet in één keer op maximaal vermogen omdat de kamertemperatuur daalt, zoals bij basisthermostaten.

Terug naar overzicht