Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Wat is vloerverwarming?

Warmtepompen kunnen de energie van de elementen - water, aarde en lucht - benutten en gebruiken voor verwarming of koeling. Zij zijn de meest milieuvriendelijke manier om warmte op te wekken.

Er zijn lucht/lucht-warmtepompen of lucht/water-warmtepompen, die hun omgevingswarmte-energie uit de buitenlucht halen, pekel/water-warmtepompen (vergunningsplichtig) die hun warmte uit de bodem halen en water/water-warmtepompen (vergunningsplichtig) die gebruik maken van grondwaterwarmte. Ongeacht welke omgevingsenergie wordt gebruikt, het werkingsprincipe blijft hetzelfde: de warmtepomp verhoogt de eerder opgenomen warmte door het gebruik van een samengeperst koelmiddel. Omgekeerd kunnen warmtepompen ook voor het koelen van ruimtes gebruikt worden.

Warmtepompen hebben voor hun werking ongeveer een kwart elektriciteit en driekwart omgevingsenergie nodig en werken het efficiëntst in combinatie met vloerverwarmingssystemen. In combinatie met een fotovoltaïsch systeem dat is uitgerust met een energieopslagsysteem dat zonne-energie opwekt, kan je dit systeem bijna laten draaien zonder dat je een externe energieleverancier nodig hebt. De hogere initiële kosten en, in het geval van warmtepompen die energie uit de bodem en het grondwater halen, de installatiekosten, worden ruimschoots gecompenseerd door ruime overheidssubsidies en minimale latere onderhoudskosten.

Terug naar overzicht