Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Wat is zonneverwarming?

Een zonneverwarmingssysteem is een verwarmingssysteem dat wordt aangedreven door zonne-energie, ook bekend als thermische zonne-energie. Zonneverwarming kan alleen als verwarmingssysteem worden gebruikt of, bij gebruik met een combi-eenheid, ook voor het verwarmen van water.

Zonne-verwarmingssystemen absorberen zonne-energie via op het dak gemonteerde zonnebuiscollectoren. De buiscollectoren bevatten zonnevloeistof die wordt verwarmd, verdampt en nog eens verwarmd in een compressor. Een warmtewisselaar brengt de opgewekte warmte over naar de verwarming en/of het warme leidingwater. Vervolgens decomprimeert een klep de zonnevloeistof. Als je een opslagtank voor zonne-energie hebt, kan je de warmte ook op een later tijdstip gebruiken als de zon niet meer schijnt.

Aangezien zonne-energie niet het hele jaar door volledig beschikbaar is, wordt zonneverwarming meestal gebruikt als een extra warmtebron naast een conventioneel verwarmingssysteem zoals een condensatieketel op gas, met uitzondering van vakantiewoningen die alleen in de zomermaanden worden gebruikt. Zonneverwarming verlaagt jouw verwarmingskosten aanzienlijk, beschermt het milieu en spaart grondstoffen. Aangezien het om hernieuwbare energie gaat, wordt zonneverwarming door de overheid gesubsidieerd.

Terug naar overzicht