"Kabien" is een compacte, modulaire, multifunctionele en milieubewuste woning, voorzien van alle comfort en een modern design. De installatie van het bedrijf Ecodomo koelt en verwarmt "Kabien" met een Bulex lucht/lucht-warmtepomp VivAir.
"Kabien" komt uit de koker van een aannemer,een architect en een marketeer. “We weten allemaal hoe moeilijk, duur en lastig het kan zijn om een woning aan te passen of uit te breiden”, zegt Piet Ackx van "Kabien". “Met 'Kabien' bieden wij hiervoor een interessante oplossing omdat deze modules heel breed inzetbaar zijn: als bedrijfsruimte voor jonge starters, als kangoeroewoning, als poolhouse, vakantiewoning, kantoor, opbergruimte, enzovoort.” "Kabien" werkt daarbij met modules van 38 vierkante meter, ontwikkeld en gefabriceerd in het eigen atelier, en aansluitend kant-en-klaar afgeleverd bij de klant.
De voorbije zomer kon het grote publiek kennis maken met "Kabien" in Kortrijk. “Samen met de stad willen we het debat over wonen, bouwen en verbouwen op gang brengen”, vertelt Piet Ackx. Langs één van de drukke invalswegen van de stad stelde "Kabien" een dubbele module op. Bezoekers kregen er een goed idee van wat "Kabien" te bieden heeft: in de ene module een volledig uitgeruste keuken met heel wat kastruimte, in de andere een badkamertje met douche en toilet, en een slaapkamer met een opklapbaar bed en een kleerkast. Overal zijn op een slimme manier plaatsbesparende ingrepen toegepast. Het zorgt ervoor dat "Kabien" op een heel comfortabele manier onderdak biedt aan twee bewoners.
Altijd perfect op temperatuur
Voor verwarming en koeling nam "Kabien" specialist Ecodomo uit Harelbeke onder de arm. “We hebben een oplossing gekozen die perfect aansluit bij het ecologische karakter van 'Kabien'”, zegt Pascal Sablain van Ecodomo. Centraal staat een lucht/lucht warmtepomp van het type Bulex VivAir. Voor het pilootproject in Kortrijk opteerde Ecodomo voor twee monosplit-uitvoeringen, met voor elke module een binnen- en een buitenunit. “Daar was vooral een praktische reden voor”, legt Pascal Sablain uit. “'Kabien' zal de twee modules in de toekomst ook los van elkaar gebruiken als demonstratiemodellen. Kiest een klant voor een vaste opstelling van twee units, dan volstaat één buitenunit met een multisplitsysteem voor twee binnenunits.”
Ecodomo koos voor toestellen met een vermogen van 2,5 kW. Dat blijkt voor "Kabien" ruim voldoende. De modules beschikken over grote raampartijen, maar zijn tegelijk ook bijzonder goed geïsoleerd. Met een regelbereik tussen -15 en 48 °C houdt de VivAir de kamers mooi op temperatuur, ongeacht hoe hard het vriest of hoe hoog de temperatuur oploopt tijdens de zomer. Bovendien biedt de lucht/lucht warmtepomp een milieuvriendelijke oplossing, door het gebruik van het koudemiddel R32, met een GWP (Global Warming Potential) dat maar een derde bedraagt van andere traditionele koudemiddelen. Bovendien heeft dit systeem het energielabel A+++. Het is met andere woorden een bijzonder energiezuinige oplossing.
Beste keuze
“Het design van de VivAir is vrij discreet, wat mooi aansluit bij het ontwerp van de woonmodules”, gaat Pascal Sablain verder. “Bovendien bleek de lucht/lucht warmtepomp de best passende oplossing. Traditionele centrale verwarming of vloerverwarming waren binnen de constructie van 'Kabien' niet meteen haalbare opties. Ook elektrische convectoren boden geen echt alternatief, want los van het hogere verbruik beschik je dan nog altijd niet over koeling – en die is in het concept van 'Kabien' echt wel aangewezen.” Voor de montage van de VivAir trekt Ecodomo een halve dag uit, met aansluitend een opstartfase van enkele uren. Om het plaatje compleet te maken, voorziet Ecodomo in de modules van "Kabien" een elektrische boiler voor sanitair warm water. De benodigde energie is afkomstig van de twee fotovoltaïsche panelen die zich op het dak bevinden. “Het is een plat dak, wat toelaat de panelen met een heel kleine hellingsgraad te plaatsen.”
Na de eerste voorstelling in Kortrijk duikt FutureNow van "Kabien" straks ook op andere locaties op. De eerste aanvragen van klanten lopen intussen binnen. Een verhaal dat dus zeker vervolgd wordt.