Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Wat is een pelletketel?

Pelletketels zijn warmteopwekkers voor warmwatercircuits en verwarmingssystemen die uitsluitend op pellets als brandstof werken. Doordat ze zo gespecialiseerd zijn, werken pelletketels veel effici├źnter dan ketels op vaste brandstoffen, die alles verbruiken. Pellets, die worden gemaakt van geperst zaagsel, worden geclassificeerd als hernieuwbare energie en worden door de overheid gesubsidieerd.

Aangezien de pellets gestandaardiseerd zijn, kan het transport van de opslagplaats van de brandstof, meestal een kamer in de kelder, naar de houtpelletketel automatisch verlopen. Voor afstanden tot zes meter, slechts enkele bochten en een hoogteverschil van minder dan 30 graden, zijn schroeftransporteurs de beste oplossing. Ze bewegen de pellets voort vanuit een verhoogde trog met behulp van een roterende as. Indien de juiste omstandigheden voor een schroeftransporteur niet aanwezig zijn, bestaan er ook aanzuigsystemen met perslucht, maar die zijn luidruchtiger.

In de ketel worden de pellets bijna roetvrij verbrand door de brander, die werkt met een constant bed van sintels. De warmte wordt overgedragen aan de warmwatertank van het centrale verwarmingssysteem of aan de watertank voor warm huishoudwater van het warmwatercircuit. Het warme water wordt door de leidingen naar de radiatoren of de warmwatertappunten gepompt.

Terug naar overzicht