Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Wat is een verwarmingsketel voor vaste brandstoffen?

Verwarmingsketels voor vaste brandstoffen zijn verwarmingsketels die geen stookolie of aardgas gebruiken voor de verbranding, maar in plaats daarvan diverse vaste brandstoffen gebruiken. In tegenstelling tot stookovens voor individuele kamers zijn verwarmingsketels op vaste brandstoffen waterverwarmers en warmtebronnen voor het centrale verwarmingssysteem van een woning.

Vaste fossiele brandstoffen zijn onder meer bruinkoolbriketten, steenkoolbriketten en cokes. Hernieuwbare vaste brandstoffen zijn onder meer houtspaanders, houtblokken, houtbriketten, pellets en biomassa.

Het voordeel van een verwarmingsketel op vaste brandstof is dat deze flexibel is wat betreft de keuze van de brandstof. Zo kunnen bijvoorbeeld in de herfst bladeren worden verbrand of kan altijd de goedkoopste beschikbare vaste brandstof worden gebruikt. Nadelen zijn de geringere energieopbrengst in vergelijking met ketels die voor een specifieke brandstof zijn ontworpen, de behoefte aan een opslagruimte voor de brandstof en het manueel stoken, aangezien alleen gespecialiseerde ketels voor vaste brandstoffen voor pellets of houtspaanders met brandstof worden gevoed via een schroeftransporteur. Verwarmingsketels op vaste brandstoffen moeten regelmatig worden onderhouden door een schoorsteenveger.

Er zijn verwarmingsketels op vaste brandstoffen beschikbaar die geen andere technologie gebruiken, zoals ketels met natuurlijke trek, die worden geregeld door de luchttoevoer, met elektrisch aangedreven blazers en bediening, en houtvergassingsketels, die alleen hout gebruiken maar betere emissiewaarden en een hogere effici├źntie hebben.

Terug naar overzicht