Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Veelgestelde vragen over warmtepompen

Het gebruik van een warmtepomp als centrale verwarming is duidelijk aan een opmars bezig. Steeds meer mensen zien het nut van hernieuwbare energiebronnen zoals de omgevingslucht voor hun verwarming en sanitair warm water.


Bulex heeft in haar gamma lucht/water-warmtepompen in verschillende vermogens en zowel staande als wandhangende warmtepompboilers waaronder de vaak gekozen MagnaAqua 150 liter , een wandhangende warmtepompboiler, die erg populair is vanwege zijn klein vermogen en het feit dat u tot 75% kan besparen op uw energiefactuur voor warm water.


Twijfelt u nog of een warmtepomp de geschikte oplossing is voor uw woning of heeft u nog veel onbeantwoorde vragen? Bulex maakte een overzicht met de meest gestelde vragen:

 

Hoe werkt een warmtepomp?

 

De functies van een warmtepomp

 

De premies die je kan ontvangen voor een warmtepomp

 

De werking van een warmtepomp

 

De installatie van een warmtepomp

 

Het onderhoud van een warmtepomp

Hoeveel lawaai maakt een warmtepomp?

In tegenstelling tot de allereerste warmtepompen zijn onze nieuwe modellen zeer stil, je kan hun geluid vergelijken met het geluid dat een diepvriezer maakt.

Geluidsvermogen van de Genia AIR:

Genia AIR 5Genia AIR 8Genia AIR 11Genia AIR 15
Geluidsvermogen bij A7W35 conform EN12102 en EN ISO 9614-158 dB(A)60 dB(A)65 dB(A)65 dB(A)
Geluidsvermogen bij A7W35 conform EN12102 en EN ISO 9614-159 dB(A)60 dB(A)65 dB(A)65 dB(A)
Geluidsvermogen bij A7W55 conform EN12102 en EN ISO 9614-161 dB(A)61 dB(A)66 dB(A)66 dB(A)

Wat betekent COP?

COP is de afkorting van Coëfficient Of Performance. Het geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid afgegeven warmte tegenover de hoeveelheid verbruikte energie van een warmtepomp. Dankzij de COP weten we hoeveel van de opgenomen energie uit de buitenlucht de warmtepomp omgezet heeft in nuttige energie.

COP = ( Energie uit de buitenlucht + elektrische energie) / elektrische energie. Vb. (80 + 20)/ 20 = 5

Elektrische energie = verbruikte energie

Energie uit de buitenlucht = opgenomen energie uit de buitenlucht


Hoe hoger de COP-waarde, hoe beter de energieprestatie van uw warmtepomp is.

Wat is inverter technologie?

De Genia AIR van Bulex wordt via inverter gestuurd. De inverter techniek zorgt ervoor dat de warmtepomp modulerend werkt en dus uiterst snel reageert op elke verandering van het woon- en/of werkklimaat. Het systeem stemt de te leveren (koel-en/of verwarmings) capaciteit voortdurend af op de gewenste en gemeten binnen- en buitentemperatuur. Hierdoor ontstaat een ideaal binnenklimaat.

Kan een warmtepomp een gebouw verwarmen zonder bijverwarming?

Een warmtepompsysteem vereist geen bijverwarming op voorwaarde dat de warmtepomp, warmtebron en vloerverwarming correct gedimensioneerd worden. Aan de hand van een warmteverlies berekening kan Bulex altijd helpen om de juiste warmtepomp te dimensioneren.

Wat is het verschil tussen actieve en passieve koeling?

Wanneer men bij een lucht/water warmtepomp spreekt over actieve koeling, wil dit zeggen dat de werking van de warmtepomp omgedraaid wordt. De warmtebron (de omgeving) wordt afgifte en de afgifte(omgeving) wordt bron.

Met passief bedoelt men dat er geen elektriciteit wordt gebruikt om de lucht te koelen.

Kan je een warmtepomp gebruiken voor het verwarmen van warm water?

Er bestaan verschillende manieren om sanitair warm water te verwarmen. Dit kan bijvoorbeeld met warmtepompen die beschikken over een ingebouwde boiler. Ook is het mogelijk om warmtepompen te combineren met externe warmwaterboilers. Daarnaast kunnen de boiler en de warmtepomp ook nog eens met zonne-energiepanelen gecombineerd worden waardoor er nog zuiniger warm water geproduceerd kan worden.


De Genia AIR van Bulex beschikt momenteel nog niet over een ingebouwde boiler. Maar kan wel gecombineerd worden met de boilers en zonnesystemen van Bulex.

Daalt het rendement van een WP als het buiten zeer koud is?

Het rendement van een lucht-water warmtepomp daalt bij koudere buitentemperaturen, maar is desondanks op jaarbasis nog heel wat energiezuiniger dan een hoog-rendementsgasketel. Bovendien bedraagt de gemiddelde temperatuur in België 10 à 11°C waardoor uw warmtepomp het grootste deel van jaar met een beter rendement werkt.

De warmtepomp Genia AIR van Bulex blijft werken tot een temperatuur van – 20°C (voor de Genia AIR 5 is dit -15°C).

Bij geothermische warmtepompen heeft de warmtebron een nagenoeg constante temperatuur en blijft het rendement zelfs tijdens een strenge winter zeer hoog.

Wat is de invloed op het EPB-peil van mijn woning?

Het E-peil is een maat voor het energieverbruik van een woning, hetgeen oa. bepaald wordt door het isolatieniveau, de ventilatieverliezen, de compactheid alsook het energieverbruik van de geïnstalleerde toestellen.


Door de werking van een warmtepomp is het mogelijk om primaire energie, in dit geval nodig om de elektrische aandrijving van het toestel te verzekeren, om te zetten in veelvoud ervan en bruikbare warmte te genereren. De warmtepomp zal hierdoor een zeer gunstige invloed hebben op het primair energieverbruik van de woning en het E-peil drastisch verlagen.


Concreet kan er met een geothermische warmtepomp een E-peil verlaging tot 23 punten worden gerealiseerd. Met een Lucht-water warmtepomp tot 15 punten.

Voor nieuwbouwwoningen met bouwaanvraag 2014 geldt er een maximaal E-60 peil.

Hoeveel ruimte neemt een warmtepomp in beslag?

De Genia AIR warmtepompen vereisen een elektrische voeding van 230V.

Voor een opstelling van een warmtepomp en een boiler dient er ongeveer een oppervlakte van 1 m breedte en 2 m lengte vrijgehouden te worden. Om een voorbeeld te geven, heeft u voor ons kleinste model, de Genia AIR 5, volgende oppervlakte nodig: breedte 98cm + 2x25cm = 1,48m, lengte 36cm + 60cm (voor het toestel) + 12cm (achter het toestel) = 1,08m

Dit maakt de Genia Air geschikt voor de modernisering van bestaande installaties omdat ze geen aanpassingen vragen en ook weinig plaats in beslag nemen.

Kan ik een warmtepomp aansluiten in mijn huidige verwarmingsinstallatie?

In principe wel, maar de bestaande verwarmingsinstallatie moet door een specialist gecontroleerd worden. Indien het praktisch onmogelijk is om warmte uit de aarde of het grondwater te halen, dient u te kiezen voor een lucht-water of lucht-lucht warmtepomp.

Wat is het verschil tussen een stand-alone en een hybride systeem?

Wanneer de Genia AIR als stand-alone oplossing wordt gebruikt, staat de warmtepomp volledig alleen in voor de verwarming van de woning. Wanneer u voor deze opstelling kiest is het interessant te weten dat u hier geen ketel, gasaansluiting of rookgasafvoersysteem nodig heeft. Deze oplossing is vooral geschikt voor nieuwbouwwoningen of grote renovaties met een lage warmtebehoefte.


Men spreekt van een hybride-oplossing wanneer de warmtepomp gecombineerd wordt met een ketel en beiden worden gestuurd door een intelligente regeling zoals onze Examaster. De intelligente regeling zal in functie van de omstandigheden (de energiekost, vraag naar warmte en buitentemperatuur) beslissen welk systeem (ketel, warmtepomp of beiden) op dat moment het efficiëntst werkt. Dit systeem is zowel geschikt voor nieuwbouw als voor renovatie.


Voor sanitair warm water, kan de Genia AIR warmtepomp ook gecombineerd worden met een warm water boiler voor de voorziening in sanitair warm water. Wilt u nog extra besparen? Dan kan de warmtepomp ook gecombineerd worden met onze zonneboiler Helio SET of onze warmtepompboiler Magna AQUA.

Is er een schouw nodig voor een warmtepomp?

Neen, aangezien een warmtepomp geen verbrandingsgassen afgeeft. Bij sommige moderne ketels is er ook geen traditionele schouw meer nodig.

Waarom wordt een warmtepomp bijna altijd gecombineerd met vloerverwarming? En is parket dan mogelijk?

Vloerverwarming biedt zeer veel comfort, omdat de ruimte gelijkmatig wordt verwarmd. Er is geen sprake van plaatselijke warmte zoals bij radiatoren. Hierdoor is het rendement van een warmtepomp ook hoger, omdat de aanvoertemperatuur bij vloerverwarming zeer laag is. Het is tevens ook mogelijk om de woning te koelen. Er is bovendien meer flexibiliteit bij de inrichting van de verschillende ruimtes en er is minder stofverplaatsing dan bij radiatoren.


Vloerverwarming kan bijna met alle soorten vloer gecombineerd worden, dus ook met parketvloeren. Enkel uitzonderlijk dikke parket en parket waarvan de breedte van de latten meer dan 14 cm bedraagt, zijn af te raden.

Is een tweejaarlijks onderhoud nodig op een warmtepomp?

Een warmtepomp heeft erg lage onderhoudskosten. Bij een lucht-water of lucht-lucht warmtepomp zal u wel de discipline moeten opbrengen om regelmatig de buitenunit te ontdoen van stof en bladeren, zodat de aanzuiging gevrijwaard blijft.

Vanaf 2009 zal het onderhoud van warmtepompen met koeltechniek trouwens uitgevoerd moeten worden door gecertificeerde koeltechniekers, en elk jaar is een controle wettelijk verplicht. Overigens verplichten de meeste fabrikanten u om het jaarlijks onderhoud te laten uitvoeren, om van de garantie te kunnen genieten.

Nog geen antwoord gekregen op uw vraag? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.