Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

De luchtwarmtepomp

Indien je eraan denkt een hernieuwbare energiebron te gebruiken voor je verwarming, dan is een luchtwarmtepomp een ideale keuze.

Ontvang advies op maatOntdek ons assortiment

We hebben de belangrijkste informatie over luchtwarmtepompen voor je samengevat. Op deze pagina krijg je een overzicht in één oogopslag:

Voordelen van een luchtwarmtepomp

Kostenbesparend

Door gebruik te maken van gratis energie uit de omgeving bespaar je op energiekosten op lange termijn.

Onafhankelijk

Met een luchtwarmtepomp ben je niet langer afhankelijk van de stijgende prijzen van fossiele brandstoffen.

Ruimtebesparend

Luchtwarmtepompen passen door hun compacte afmetingen perfect in elke gewenste ruimte.

Milieuvriendelijk

Dankzij het gebruik van omgevingslucht als energiebron vermindert je verwarmingsuitstoot.

Verrassend stil: nauwelijks hoorbaar in het dagelijkse gebruik

Onze warmtepompen zijn niet alleen milieuvriendelijk, met 42–53 dB(A) zijn ze ook uitermate stil. Ter vergelijking: een radio met zacht volume produceert ongeveer 40 db(A), een koelkast of een normaal gesprek 50 à 60 dB(A), een huilende baby tot 120 db(A) en een vliegtuig ongeveer 140 db(A) op 25m afstand. Warmtepompen zijn dan ook perfect voor rijhuizen en meergezinswoningen.

Onze warmtepompen zijn heel stil. Op enkele meters afstand is het geluid nauwelijks hoorbaar. Het is echter belangrijk dat ze op een geschikte plaats worden geïnstalleerd. Het geluid van de warmtepomp moet zich kunnen verspreiden zodat het niemand stoort. Hiermee moet rekening worden gehouden tijdens de planningsfase.

Beproefde kwaliteit

Met meer dan 40 jaar ervaring is Bulex jouw betrouwbare partner voor warmtepompen en alles wat erbij komt kijken. Je kan altijd rekenen op onze deskundigheid en topkwaliteit. Bovendien vervaardigen we onze toestellen - zowel verwarmingsketels als zonneboilers en warmtepompen - in onze Europese fabrieken. Deze productie-eenheid produceert nu haar derde generatie warmtepompen, waaronder GeniaAir.

Ontdek onze productielijn >

Hoe werkt een luchtwarmtepomp?

Het functionele basisprincipe van de luchtwarmtepomp is even eenvoudig als geniaal: de thermische energie in de omgevingslucht wordt omgezet in verwarmingsenergie. Een lucht/water-warmtepomp doet dit door het water dat in het verwarmingscircuit stroomt op te warmen. Een lucht/lucht-warmtepomp genereert warme luchtstromen die de kamers tot de gewenste temperatuur verwarmen.

Is dit de eerste keer dat je je verdiept in de werking van een warmtepomp? Dan zul je je hoogstwaarschijnlijk afvragen hoe het mogelijk is dat de koude buitenlucht in de winter je huis kan verwarmen. Hoe vreemd het ook klinkt, dat kan perfect. Zelfs als het buiten -20°C is. De buitenlucht wordt eerst via een ventilator in de warmtepomp gezogen. Binnen circuleert een koelmiddel dat aanzienlijk kouder is dan de aangevoerde buitenlucht. Het koelmiddel warmt op en creëert stoom door verdamping. De stoom wordt vervolgens samengeperst in een compressor. Deze compressor produceert warmte, die vervolgens wordt gebruikt om de temperatuur van de vloerverwarming of de radiatoren in huis te verhogen.

Je kan deze procedure echter ook omkeren, zodat de pomp functioneert zoals een koelkast. De pomp gebruikt dan de warme lucht in de kamers, in plaats van de koude buitenlucht, en voert die af naar buiten in plaats van naar binnen. Dit betekent dat je de kamers in de zomer dus ook kan koelen met een luchtwarmtepomp.

Meer informatie over koelen met een warmtepomp

Welke types van luchtwarmtepompen zijn er?

De lucht/water-warmtepomp

In dit type systeem wordt de warmtepomp gebruikt om water op temperatuur te brengen, dat vervolgens door leidingen naar het verwarmingssysteem in de woning stroomt. Deze geven vervolgens warmte af aan de lucht, waardoor de kamers aangenaam aanvoelen.

De lucht/lucht-warmtepomp

Dit systeem verwarmt lucht in plaats van water en verdeelt die via een ventilatiesysteem over de kamers.

Prijs en kosten van een luchtwarmtepomp

De luchtwarmtepomp is een zeer goede keuze: er is enkel een minimum aan elektriciteit nodig tijdens de werking, verder zijn er geen kosten. De regel is: hoe hoger het jaarlijkse rendement, hoe minder elektriciteit je verbruikt. Bovendien kan je de maandelijkse kosten aanzienlijk verlagen door de pomp te combineren met een fotovoltaïsche installatie.

Meer informatie over de kosten van een warmtepomp

Subsidies voor luchtwarmtepompen

De kosten voor de aankoop van een luchtwarmtepomp hoeven je niet af te schrikken. Er zijn verschillende overheidssubsidieprogramma's om je aankoop te helpen financieren. Veel energieleveranciers geven ook subsidies.

Meer informatie over de subsidies voor een warmtepomp

Een luchtwarmtepomp plannen

Hebben de vele voordelen van een luchtwarmtepomp je over de streep getrokken? Laten we dan eens uitzoeken welke warmtepomp het beste bij jouw behoeften past. Het maakt niet uit of je huis nieuw of oud is, dit soort warmtepomp kan in beide worden geïnstalleerd. Wat wel belangrijk is, is de seizoensgebonden COP, of prestatiecoëfficiënt.

Praktische combinaties voor luchtwarmtepompen

Nog een voordeel van een luchtwarmtepomp is dat ze kan worden gecombineerd met andere systemen.

Fotovoltaïsche energie

Een aan te raden en slimme combinatie. Je wekt zelf de elektriciteit op die je nodig hebt om de warmtepomp te laten werken. Zo verlaag je ook je maandelijkse exploitatiekosten aanzienlijk en ben je niet meer afhankelijk van externe energieleveranciers.

Buffertank

Een buffertank slaat overtollige thermische warmte op en geeft die later weer af als er vraag naar is. Dit betekent dat de warmtepomp voortdurend kan werken en zichzelf niet aan- en uitschakelt, ook wanneer er geen behoefte aan verwarming is.

Thermische zonne-energie

Een thermisch zonnesysteem wekt warmte op uit de energie van de zon, terwijl de luchtwarmtepomp warmte opwekt uit de lucht. Beide systemen zijn in staat elkaar te ondersteunen tijdens het verwarmen.

Gasverwarming

Dit is een goede combinatie als je huis niet goed geïsoleerd is of geen vloerverwarming heeft. Bij dit soort hybride-systemen neemt de gasverwarming de hoofdverwarming over en schakelt de warmtepomp automatisch in wanneer de omstandigheden dat vereisen, voor een efficiënte werking.

Meer informatie over onze warmtepompen

Warmtepompen – betaalbaar en efficiënt verwarmen met milieuvriendelijke energie

Kosten van een warmtepomp

Koelen met een warmtepomp

Tien weetjes over warmtepompen

Wil je graag praten met een warmtepompspecialist?

Wij helpen je graag verder