Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Stevige besparing met een zonneboiler of warmtepompboiler

De energieprijzen blijven de pan uitswingen en we zoeken massaal naar manieren om ons energieverbruik verder terug te schroeven. Water verwarmen met een warmtepomp of op zonne-energie is daar een ideale oplossing voor. Heb je nog een oude elektrische boiler? Dan bespaar je met gemak € 1.000 per jaar – of meer. En zo verdien je je investering in sneltempo terug.

Sanitair warm water als grote slokop

Logischerwijs gaat het grootste aandeel van ons energieverbruik naar de verwarming van de woning. Op plaats 2 van de grote energieverslinders: het sanitair warm water. In nieuwbouwwoningen gaat ongeveer 30 % van de energie naar de productie van warm water, in oudere woningen is dat gemiddeld 15 %, maar daar is het totale energieverbruik uiteraard aanzienlijk hoger. In beide gevallen levert een zonneboiler of een warmtepompboiler een serieuze besparing op.

Klassieke boiler vervangen door duurzaam alternatief

Een oude boiler gaat door slijtage meer verbruiken en er zijn steeds efficiëntere modellen op de markt. Toch is het aankopen van een nieuwe ‘klassieke’ elektrische boiler geen doordachte keuze. Op lange termijn zal je meer besparen op je warm water met een zonneboiler of een warmtepompboiler. Hernieuwbare energie voor je warm water is de toekomst en daar zet je beter vandaag al op in.

Een warmtepompboiler voor je warm water

Een warmtepompboiler produceert en stockeert gemiddeld 200 tot 260 liter water op een temperatuur tot 55° C. Om het water op te warmen haalt het toestel warmte uit de lucht en verbruikt zo 3 keer minder stroom. Die lucht komt uit de ruimte waar de warmtepompboiler staat, als ze groot genoeg is. Anders gebruikt het systeem buitenlucht. In beide gevallen is dat gratis energie, in functie van je warmwatercomfort. Bovendien stoot een warmtepompboiler minder CO2 uit dan een boiler op gas of stookolie, een mooie extra.

Heb je zonnepanelen op je dak? Dan kan je zelfs hernieuwbare energie inzetten voor je warm water. In tijden van digitale tellers en tarifering op piekverbruik heb je meteen een bijkomende troef in huis: je gebruikt het water in je warmtepompboiler om overtollige zonne-energie, in de vorm van warmte, op te slaan voor een later moment. Zo wordt je boiler een thermische batterij.

Water verwarmen met zonne-energie

Een zonneboiler voor je warm water? Zonnecollectoren op het dak nemen de warmte van de zon op en geven die daarna af aan een opslagvat. Via een warmtewisselaar wordt die energie overgezet op het water in het vat. En zo heb je sanitair warm water. Is er niet genoeg zonnewarmte, dan neemt een elektrisch back-upsysteem het over.

Met de gratis energie van de zon bespaar je 40 tot zelfs 60 % op je verbruik voor je warm water. In de huidige tijden van torenhoge energieprijzen, levert dat al snel meer dan € 1.000 minder kosten voor de energie voor je warmwaterproductie op, ten opzichte van een klassieke elektrische boiler.

Snel terugverdiend door grote besparing op zonneboiler

Het plaatsen van een zonneboiler of een warmtepompboiler heeft uiteraard een prijskaartje. Toch loont het de moeite. Met de huidige prijzen is je investering nog sneller terugverdiend door de grote besparing van je zonneboiler of warmtepompboiler.

De aankoopprijs van je installatie hangt van het type boiler af:

  • Een warmtepompboiler van 200 liter kost ongeveer € 2.500, excl. btw. Voor de installatie reken je nog eens € 800.
  • De prijs van een zonneboiler is sterk afhankelijk van het systeem en varieert tussen € 3.500 en € 6.000, excl. btw.
  • Een klassieke elektrische boiler kost € 500 tot € 800, excl. btw.

Een warmtepompboiler en dus zeker een zonneboiler zijn aanzienlijk duurder dan een elektrisch toestel. Maar als je meer dan € 1.000/jaar uitspaart op je stookkosten, heb je die meerprijs op enkele jaren al terugverdiend.

Nog meer voordeel halen uit je duurzame warmwaterproductie? Bekijk zeker op welke premies je aanspraak kan maken. Welke subsidies toepasbaar zijn, hangt af van je type boiler, waar je woont en de totale investering .

Ook besparen op je energiefactuur met een warmtepomp- of zonneboiler?

Contacteer de Bulex Xpertdealer in je buurt.