Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Heb je recht op een premie voor je condensatieketel?

Laat je binnenkort een nieuwe condensatieketel installeren? Bekijk dan zeker of je eventueel recht hebt op een premie. Lees hier alles wat je moet weten over de renovatiepremie, de verbeteringspremie en de premie voor beschermde afnemers voor je condensatieketel.

1. De renovatiepremie voor je condensatieketel

Plan je grondige renovatiewerken in het pand dat je bewoont of verhuurt? Laat je bovendien tijdens deze werken een gloednieuwe condensatieketel plaatsen? Dan is de kans groot dat je recht hebt op de zogenaamde renovatiepremie van de Vlaamse overheid. Met deze premie verdien je 20 tot 30% van de aankoopprijs van je ketel terug. Om aanspraak te maken op dit bedrag, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen:

  • Je mag de voorbije tien jaar geen renovatiepremie ontvangen hebben. Wanneer je een verbeteringspremie kreeg, kun je wel nog aanspraak maken op de renovatiepremie.
  • Je mag deze premie pas aanvragen wanneer de werken achter de rug zijn en je alle facturen hebt ontvangen.
  • Je mag de renovatiepremie alleen aanvragen als je de woning zelf bewoont of als je voor minimaal negen jaar aan een sociaal verhuurkantoor verhuurt.

De renovatiepremie vraag je eenvoudig aan via het formulier op de website van Vlaamse overheid.

2. De verbeteringspremie

Zijn de verbouwingswerken aan je woning beperkt, maar laat je wel een nieuwe condensatieketel plaatsen? Dan maak je wellicht aanspraak op de verbeteringspremie. Ook aan deze premie zijn strikte voorwaarden verbonden:

  • De verbeteringspremie mag maximaal driemaal per tien jaar worden aangevraagd per woning.
  • Deze premie mag je pas na de werken aanvragen.
  • De factuur van je condensatieketel mag maximaal een jaar oud zijn.
  • De verbeteringspremie ligt vast op 750 euro. De factuur die je indient, moet minstens dubbel zoveel bedragen.

De verbeteringspremie vraag je eveneens gemakkelijk aan via de website van de Vlaamse overheid.

Heb je recht op een premie voor je condensatieketel?

3. De premie voor beschermde afnemers

Naast de Vlaamse overheid geeft ook de netbeheerder in sommige situaties een premie. De premie voor beschermde afnemers geldt alleen wanneer je recht hebt op de sociale maximumprijzen voor energie. Daarnaast moet je woning vóór 1 januari 2016 aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk. Vraag de premie ten laatste een jaar na de aankoop van je condensatieketel aan bij je netbeheerder.

Voldoe je aan de voorwaarden voor verschillende premies? Dan kun je misschien verschillende soorten combineren. Het is echter niet toegelaten om meer dan één premie voor dezelfde factuur aan te vragen.

Let op: bovenstaande premies kunnen verschillen per gemeente. Neem daarom contact op met je gemeentehuis.

Ben je benieuwd naar de premies in andere regio’s? Of ben je op zoek naar premies voor andere toestellen? Bekijk dan ons handig overzicht van websites over premies.