Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Het verschil tussen een buffervat en een boiler

Je wil meer halen uit je duurzaam verwarmingssysteem en vraagt jezelf af of een buffervat iets voor jou is. Of je overweegt te investeren in een nieuwe boiler. Wat is dan de beste keuze? Nog te vaak worden beide begrippen door elkaar gehaald. Nochtans hebben ze elk hun eigen nut. Hoe dat precies zit, leggen we je hier uit.

Zowel een buffervat als een boiler dient voor de opslag van warm water, maar daar stopt de gelijkenis zowat. Het verschil tussen een buffervat en een boiler? Een boiler gebruik je om in sanitair warm water te voorzien. Een buffervat laat toe warm water op te slaan om op een later moment te gebruiken voor je verwarmingssysteem.

Wat doet een boiler?

Een boiler staat in voor het warm water voor je badkamer en keuken. Er bestaan verschillende soorten boilers, afhankelijk van de specifieke noden voor jouw woning. Bulex heeft een ruim assortiment aan boilers van 10 tot 500 liter.

  • Een doorstromer produceert alleen warm water wanneer er vraag naar is, bijvoorbeeld voor de badkamer.
  • Een warmwaterboiler, zoals een voorraad- of elektrische boiler, houdt het warm water steeds op temperatuur en slaat dit op.
  • Een zonneboiler zet de energie van de zon in voor je warmwaterproductie.

Zo werkt een buffervat

Een buffervat slaat warm water op om dit op een later moment af te geven aan het verwarmingssysteem. Hiervoor gebruikt het de “overtollige” energie van je verwarmingsbron. Zo vangt een buffervat de pieken en dalen in de warmteproductie efficiënt op:

  • Het slaat het teveel aan energie op bij een lage verwarmingsvraag.
  • Het stockeert warmte om aan de verwarmingsvraag te voldoen zodat de warmtebron niet hoeft te starten.

De buffervaten van Bulex variëren van 45 tot 200 liter, zo vind je zeker een geschikt model voor jouw woning.

Waarom een warmtepomp met buffervat combineren?

Een buffervat werkt niet alleen in combinatie met een gasketel en radiatoren. Ook als je je woning verwarmt of wil verwarmen met een warmtepomp, is zo’n vat essentieel. Het verhoogt de efficiëntie en de levensduur van je verwarmingsinstallatie, omdat je warmtepomp continu blijft draaien. Met een hoger rendement en een lager energieverbruik als resultaat.

Je kan ook aan thermische opslag doen met je PV-panelen door de elektriciteit van je fotovoltaïsche zonnepanelen te stockeren in warmte zodat die later gebruikt kan worden.

Waarom is een buffervat nodig bij hybride systemen?

Een hybride systeem combineert een warmtepomp met een verwarmingsketel. 1 van de grootste voordelen van zo’n oplossing is dat altijd de efficiëntste warmteopwekker werkt: de ketel of de warmtepomp.

Vandaag vertaalt elke kilowatt aan warmtepompvermogen zich evenwel in een hogere investeringskost. Om deze kost te drukken, kan je kiezen voor een kleine lucht/water-warmtepomp, zoals de GeniaAir Mono HA 5-6 O. Is er toch een grote warmtevraag en is de warmtepomp het efficiëntst maar heeft die te weinig vermogen, dan koelt de woning af. De verwarmingsketel zal dan automatisch meehelpen om de verwarmingsbehoefte te dekken.

Om dit hybride systeem goed te laten werken, heb je steeds een buffervat nodig. Het buffervat garandeert namelijk dat er geen onbalans ontstaat in het hydraulisch circuit, wanneer de ketel en warmtepomp gelijktijdig functioneren. Zo kunnen de ketel en de warmtepomp samenwerken om in je verwarmingsbehoefte te voorzien. Daarnaast zal de warmtepomp te allen tijde zijn minimale draaitijd bereiken dankzij het buffervat.

Wat betekent het verschil tussen een buffervat en een boiler voor jouw thuis? Je Bulex-expert adviseert je graag.