Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Welk verwarmingssysteem kies je het best voor jouw woning?

Heel wat mensen vragen zich af welk type verwarming het best geschikt is voor hun situatie. Logisch, want er zijn tal van verschillende oplossingen op de markt. Welke criteria moet je in het achterhoofd houden bij je keuze? En als je al een verwarmingsinstallatie hebt, is die vandaag dan nog wel efficiënt genoeg – en voldoende duurzaam? In dit artikel krijg je een antwoord op deze vragen.

Cruciale criteria

Voordat je een beslissing maakt, moet je natuurlijk weten wat de aandachtspunten zijn bij de keuze van een verwarmingssysteem. Allereerst is het belangrijk of het om nieuwbouw of een grondige renovatie gaat. De regelgeving is immers niet dezelfde voor beide gevallen.

Daarnaast speelt ook de isolatie een cruciale rol. Een goed geïsoleerde woning zal je energiefactuur immers aanzienlijk verlagen. Overweeg dus zeker om je woning extra te isoleren alvorens je een nieuw verwarmingssysteem installeert. Ook je huidige verwarmingssysteem (en hoe oud dit is), speelt een rol. Er bestaan immers oplossingen om delen van je oude systeem te recupereren.

Ten slotte moet je ook weten hoeveel sanitair warm water je verbruikt. Er is een groot verschil tussen met twee in een klein appartement wonen of met een gezin van zes personen in een groot huis.

Je verwarming kiezen

Met deze vier criteria voor ogen, kun je de knoop doorhakken. Voor nieuwbouw raden we in elk geval een warmtepomp aan. Zo zit je meteen goed op het gebied van duurzaamheid. Bovendien kun je bij nieuwbouw makkelijker het type warmtepomp (lucht/lucht, lucht/water, bodem/water) kiezen. Als je je woning renoveert, dan is een lucht/lucht-warmtepomp de makkelijkste keuze. Al kun je ook kiezen voor een condensatieketel op gas. Heb je op dit moment een gascondensatieketel en wil je nog duurzamer verwarmen? Dan kun je opteren voor een hybride systeem, dat verwarming op gas combineert met een hernieuwbare energiebron. Een intelligent systeem beslist dan automatisch welke energie het meest rendabel is op welk moment van de dag.

De prijs van een beter systeem

Zoals vrijwel alle (ver)bouwwerken, vraagt ook een nieuwe verwarmingsinstallatie om een zekere investering. Ga dus goed na welke premies je in jouw gewest kunt krijgen voor warmtepompen of voor condensatieketels. Zo krijg je alvast een financieel duwtje in de rug.

Twijfel je nog altijd wel verwarmingssysteem het best geschikt is voor jouw woning? Onze handige online tool helpt je een doordachte keuze te maken!