Vind uw condensatieketel

Wat is een condensatieketel en hoe werkt het?

Bij een atmosferische (niet-condenserende) ketel verdwijnen de vrijgekomen rookgassen door de schoorsteen. De energie in deze rookgassen gaat hierdoor verloren. Dankzij condensatietechnologie wordt de energie uit de rookgassen, die voor een groot deel uit hete waterdamp bestaan, wel benut. U bespaart dus energie die anders verloren gaat.

Opbrengst en verbruik?

Het rendement van een condensatieketel ligt 35% hoger dan dat van een atmosferische verwarmingsketel. Het energieverbruik van een nieuwe condensatieketel ligt dus veel lager.

De verbruikskosten van een condensatieketel kunnen verder worden gedrukt door een combinatie met een zonneboiler. Een zonneboiler kan tot 60% van het sanitair warm water van een gezin dekken. Vooral in de zomermaanden betekent dit dat de ketel nauwelijks energie verbruikt.

Vind een energiezuinige condensatieketel

Kan ik mijn huidige ketel zomaar vervangen door een condensatieketel?

Een condensatieketel heeft voor zijn rookgasafvoer specifieke buizen nodig die verplicht geleverd moeten worden door de fabrikant van de ketel. De condensatieketel kan zonder problemen op een bestaande schouw aangesloten worden, op voorwaarde dat de schouw getubeerd wordt (hierbij wordt een speciale afvoer in de schouw gemonteerd).

Opgelet: in appartementsgebouwen waarbij de ketels aangesloten zijn op een gemeenschappelijke schouw, is het niet zomaar mogelijk om 1 ketel te vervangen door een condensatieketel, aangezien de schouw hiervoor aangepast moet worden. In dit geval moeten alle verwarmingsketels gelijktijdig vervangen worden.

Hoe uw condensatieketel kiezen?

Met of zonder productie van warm water?

Bulex biedt verwarmingsketels aan die instaan voor verwarming (‘soloketel’) of voor verwarming én de productie van sanitair warm water (‘combiketel’). Een ‘soloketel’ wordt altijd gecombineerd met een aparte warmwaterboiler, bij een combiketel is een externe boiler overbodig. Uw sanitair water wordt in dit geval verwarmd door de ingebouwde sanitiaire warmtewisselaar.

CombiketelSoloketel
Voordelen  
 Lager verbruik (het sanitair water wordt enkel verwarmd wanneer u het nodig heeft, het moet dus niet op temperatuur gehouden worden)Groter comfort in sanitair warm water omdat er steeds warm water op temperatuur gehouden wordt in de warmwaterboiler.
 Compact: slechts 1 toestel voor verwarming en sanitair warm waterGeschikt voor groot verbruik (vb: regendouches)
Nadelen  
 Beperkter op vlak van comfort (maximaal 2 gelijktijdige kranen en minder geschikt voor regendouches)Een constante hoeveelheid sanitair warm water wordt op temperatuur gehouden waardoor u mogelijk iets minder energie bespaart.
 De ingebouwde sanitaire warmtewisselaar is gevoeliger voor kalk 

Wand- of vloerketel?

Afhankelijk van uw wensen en woning, kan u kiezen voor een wand- of vloerketel. Een wandketel neemt weinig plaats en kan dus overal in huis geïnstalleerd worden. Een vloerketel neemt iets meer plaats in beslag maar meestal zijn ze ook beschikbaar in grotere vermogens. Door hun grote watervermogens duurt het soms langer voor zij op temperatuur zijn.

Vloerverwarming of radiatoren?

Een condensatieketel op gas kan prima gecombineerd worden met zowel vloerverwarming als radiatoren. Vloerverwarming heeft de voorkeur omdat deze met lage temperaturen werken waardoor de verwarmingsketel beter kan condenseren en het verbruik nog extra verlaagd wordt. Bij radiatoren zal het verbruik iets hoger liggen maar het zal nog altijd spectaculair lager zijn dan bij een atmosferische verwarmingsketel.

Thermostaten

Met een kamerthermostaat of thermostatische kranen op de radiatoren kan de temperatuur in elke kamer heel precies geregeld worden. Met een slimme thermostaat kan u uw verwarming regelen van op afstand via een mobiele app. Hierdoor kan u uw verwarming nog beter afstellen en dus nog meer besparen op uw energiefactuur.

 

Vind een condensatieketel die bij u past

Wat kost het?

Een condensatieketel kost ongeveer evenveel als een atmosferische verwarmingsketel. Soms kunnen de kosten bij een renovatie iets hoger liggen (bijvoorbeeld doordat de schoorsteen getubeerd moet worden). Maar u bespaart met een condensatieketel wel aanzienlijk op uw energiefactuur.

De beperkte onderhoudskosten van een condensatieketel zijn identiek als de kostprijs bij een een atmosferische verwarmingsketel.

Ontvang nu uw offerte !

Hulp nodig bij de keuze van een condensatieketel die bij u past?

Geef antwoord op 5 eenvoudige vragen en ontdek welke ketel het meest geschikt is voor uw situatie. U ontvangt onmiddellijk ook de kostprijs (inclusief BTW en installatie) en u kan vrijblijvend een afspraak maken met een Instal XPERT partner die bij u langs komt voor persoonlijk advies over uw installatie.

Start de configurator !

Onderhoud

  • Vlaanderen: verplicht onderhoud elke 2 jaar
  • Brussel: verplicht onderhoud elke 3 jaar
  • Wallonië: verplicht driejaarlijks nazicht

Een goed onderhouden condensatieketel heeft een langere levensduur en verbruikt ook minder energie.