Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Wat het capaciteitstarief van 2022 voor jou betekent

In de toekomst ziet je maandelijkse energierekening er waarschijnlijk een beetje anders uit. Als gevolg van de huidige energietransitie voert de VREG (Vlaamse regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) op 1 januari 2022 het capaciteitstarief in. Ontdek wat dit juist is en wat het financieel voor jou betekent.

Waarom komt er een capaciteitstarief?

Via een kabelnetwerk in de grond wordt elektriciteit tot bij ons gebracht. Voor de aanleg, het beheer en het onderhoud van dit netwerk betalen we netkosten. De laatste jaren zijn de energiegewoontes van de Belg erg veranderd. Steeds meer mensen verplaatsen zich met elektrische wagens en gebruiken zonnepanelen en warmtepompen om hun woning of zaak van energie te voorzien. Dit zorgt ervoor dat het elektriciteitsnet vaker en anders gebruikt wordt. Er ontstaan zogenaamde piekmomenten, waarop gelijktijdig grote hoeveelheden elektricteit verbruikt worden. Dat stelt de VREG voor een enorme uitdaging.

Om ook in de toekomst een veilige en betrouwbare energietoevoer te garanderen, zouden er grote investeringen gedaan moeten worden. Dit zou ervoor zorgen dat de energiefactuur van de Belg de hoogte in schiet. De VREG wil de netkosten echter betaalbaar houden door mensen aan te moedigen om op een efficiëntere manier met het elektriciteitsnet om te gaan. Dat doet de organisatie door volgend jaar een capaciteitstarief in te voeren.

Wat betekent het voor mij?

Het capaciteitstarief zorgt ervoor dat iedereen een evenwichtige bijdrage in de netkosten levert en slimmer en efficiënter met energie omspringt. Momenteel gaat 20% van de elektrictiteitsfactuur van een gezin naar het betalen van de netkosten. Die som wordt nu nog berekend op basis van hoeveel elektriciteit je verbruikt. In 2022 verandert dit. Je netkosten zijn dan gebaseerd op het piekvermogen van je verbruik. Dat is het maximale vermogen dat al je toestellen samen van het net afnemen. Door je energieverbruik te verspreiden vlak je die energiepieken zo veel mogelijk af en beperk je je elektriciteitsfactuur in 2022.

Investeer ik nog in een warmtepomp?

Met de nieuwe regeling in het achterhoofd, vraag je je misschien af of het nog wel nut heeft om te investeren in een warmtepomp. Je zou kunnen denken dat het capaciteitstarief dergelijke grootverbruikers financieel zal benadelen. Integendeel, met een warmtepomp zit je goed voor de toekomst. Deze installatie heeft een continu laag stroomverbruik en veroorzaakt geen piekmomenten.

Daarnaast is een warmtepomp ook enorm intelligent. Met een slimme regelaar, zoals de MiPro Sense, kan je bijvoorbeeld instellen dat de pomp enkel sanitair water verwarmt als de zon schijnt. Of je kunt je warmtepomp even uitschakelen als je aan het koken bent. Vanaf 2022 loont het alvast om je verbruik te spreiden. Een warmtepomp is rendabel, bespaart geld heel het jaar door en is de investering dus meer dan waard.