Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

De goede werking van je cv-ketel?

Controleer zelf je installatie in 5 stappen

Download onze handige checklist (182 kB)

Niets zo vervelend als een radiator die niet warm wil worden. Maar is er echt een defect? Met deze vijf stappen controleer je eenvoudig zelf de werking van je cv-ketel. Volg even mee!

1. Staat je cv-ketel aan?

Verwarmingsketels die uitstaan: het komt wel vaker voor. Soms is het te wijten aan een stroomstoring, of misschien vergat je hem simpelweg weer aan te zetten na de zomerperiode? Allereerste stap is dus: controleren of je cv-ketel aan staat. Wist je trouwens dat je die eigenlijk beter nooit uitschakelt? Ook niet als je op vakantie gaat!

Kijk ook na of de gastoevoer open staat. Een rood lampje, of een foutcode F1, F28 of F54 wijst op een storing in de gastoevoer. Informeer in dat geval eens bij de buren of zij hetzelfde probleem hebben. Als dat zo is, dan ligt de oorzaak niet bij jouw installatie en zal de gastoevoer vanzelf opnieuw opstarten. Wat dan wel de boosdoener is? Mogelijk zijn er werkzaamheden in je buurt.

2. Draai de kraan van de radiatoren open

‘Righty tighty, lefty loosy’ is een handig ezelsbruggetje om te onthouden in welke richting je nu weer moet draaien om iets te sluiten of te openen. Je opent de kraan van je radiatoren door ze in tegenwijzerzin te draaien.

Controleer de waterdruk op de manometer in de buurt van je cv-ketel. De ideale waterdruk ligt tussen de één en de anderhalve bar. Is de druk te laag of krijg je een foutmelding F22? Dan moet je het water bijvullen door de rode kranen met de flexibele slang ertussen open te draaien. Sluit de kranen wanneer je een druk van anderhalve bar hebt bereikt.

3. De thermostaat

Of je nu een slimme thermostaat hebt of nog een gewone kamerthermostaat: stel de gewenste temperatuur wat hoger in dan de huidige kamertemperatuur. Op die manier krijgt je installatie het signaal om in werking te treden. Werkt je thermostaat op batterijen? Check dan of die misschien aan vervanging toe zijn!

4. De display aan je cv-ketel geeft een goede werking aan

Slaat je ketel aan? Soms hoor je dat, of je kunt het aflezen op de display. Als je ketel in werking treedt, verschijnt bij bepaalde modellen op de display een vlammetje. Als je niets kunt aflezen op de display van je verwarmingsketel, dan heeft de ketel misschien geen elektriciteit. Controleer de zekering in je schakelkast. Misschien was er een elektriciteitspanne en moet je het toestel resetten door op de reset-knop te drukken. Ga trouwens ook na of je ketel in de juiste modus staat. Oudere ketels moet je soms in wintermodus zetten, want in zomermodus verwarmen ze enkel het sanitair water voor je badkamer!

5. Worden de radiatoren warm of niet?

Als je radiatoren na dit stappenplan weer warm worden, dan is er geen probleem met je verwarmingsinstallatie! Heb je al onze stappen en tips opgevolgd en blijven je radiatoren toch koud aanvoelen? Dan neem je het best contact op met een erkende installateur of bel je naar het Bulex-nummer 02 431 80 00. De technicus zal het probleem voor je oplossen of, indien nodig, voorstellen om je ketel te vervangen.

We maakten een handige printversie van dit stappenplan om de werking van je cv-ketel te controleren. Print het plan en hang het naast je ketel (182 kB). Zo heb je steeds een checklist bij de hand bij mogelijke mankementen!