Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Warmteverlies in je woning? Zo pak je de pijnpunten aan

In oudere huizen is er heel wat warmteverlies, omdat de isolatie vaak te wensen overlaat. Via spleten en kieren gaat dan warmte verloren. Om efficiënter te verwarmen, pak je de problemen het best zo snel mogelijk aan. Vlaanderen wil trouwens dat bestaande woningen tegen 2050 even energiezuinig zijn als nieuwbouwprojecten. Lees hier hoe je warmteverlies in je woning opspoort en tegengaat.

Hoe kan je warmteverlies opsporen?

Warmte ontsnapt vaak via ramen, deuren, het dak, de kelder en zelfs leidingen. Dat is niet altijd merkbaar, maar je eigen gevoel geeft al een eerste indicatie. Komt er in sommige kamers koude lucht van onder de deuren? Blijft het op bepaalde plekken altijd kil, zelfs als de verwarming op een hoge stand staat? Dat zijn tekenen van warmteverlies.

Als je exact wil weten waar er warmte verloren gaat, dan kun je een warmtebeeldcamera gebruiken of een warmteverliesberekening laten uitvoeren.

Er zijn ingrijpende maar ook eenvoudige manieren om warmteverlies in je huis te vermijden. Met deze tips pak je de pijnpunten aan.

  • Goede isolatie: Het dak en de buitenmuren zijn de grootste probleemzones. Een goed geïsoleerde woning is dan ook een must. Dat is een hele investering, maar je haalt er wel een veel hoger rendement mee. Heb je een kelder of een leegstaande zolder? Ook die zorgen voor warmteverlies. Vergeet dus niet de vloer van je zolder of het plafond van je kelder te isoleren.
  • Waterleidingen bedekken: Lopen je waterleidingen door een niet-geïsoleerde ruimte? Dan moet je ketel waarschijnlijk harder werken om het water op te warmen. Voorzie je leidingen dus van een isolatielaag.
  • Dubbele beglazing: Sinds 2020 zijn ramen met dubbel glas verplicht in België, maar driedubbele beglazing is nog beter. Kijk bovendien of je raamprofielen nog in goeie staat zijn. Tocht komt door de kleinste kieren.
  • Betere warmteverspreiding: Zorg dat de warmte zich goed verspreidt. Zet geen meubels voor je radiator of laat er geen zware gordijnen over vallen. Ook radiatorbekleding verhindert soms een optimale werking. Folie achter je radiatoren is dan weer wél een goed idee om de warmte over de ruimte te verdelen.

Gouden tip: kies voor een condensatieketel

Een condensatieketel staat garant voor betrouwbare verwarming en een hoog warmwatercomfort. Deze technologie is bijzonder efficiënt en laat amper warmte verloren gaan. Gebruik onze configurator en vind de ketel die aansluit bij jouw behoeften. Of neem rechtstreeks contact op met een Bulex-installateur.