Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Omschakeling van arm naar rijk gas: wat betekent het voor jouw verwarming?

De algemene omschakeling van arm naar rijk gas in ons land verloopt sneller dan voorzien: de conversie zal tegen 2024 voltooid zijn. De reserves in Nederland – de exporteur van dat laagcalorisch gas – raken namelijk uitgeput. Normaal gezien zou ons buurland pas in 2030 volledig stoppen met de uitvoer, maar die deadline is dus enkele jaren vervroegd. Of dat gevolgen heeft voor jouw verwarming? In dit artikel krijg je een antwoord op al je vragen!

Arm gas, rijk gas: wat is het verschil?

Tot nu toe voorzag Nederland ons van arm of laagcalorisch gas. Helaas zijn de reserves bijna op en moet België noodgedwongen op zoek naar een nieuwe leverancier. Opties daarbij zijn onder andere Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Rusland. Gas dat in die landen ontgonnen wordt, noemt men ook wel rijk gas (H-gas), omdat het een hogere calorische waarde heeft dan arm gas (L-gas). De calorische waarde staat voor de verbrandingswarmte of de warmte die vrijkomt bij volledige verbranding.

Het rendement van rijk gas ligt 15% hoger dan dat van arm gas. Concreet verbruik jij als consument dus ook tot 15% minder gas om in dezelfde warmtebehoefte te voorzien.

Een installateur kan nakijken of alles zeker in orde is voor de gasomschakeling

Wat verandert de omschakeling naar rijk gas voor mij?

Ben je bang dat je je gasketel moet vervangen door deze conversie, ook al werkt hij nog perfect? Geen nood: hoogstwaarschijnlijk verandert er voor jou amper iets. Alle installaties van na 1978 werken namelijk probleemloos op rijk gas. Maak wel tijdig een afspraak met een installateur, die dan nakijkt of alles zeker in orde is voor de omschakeling.

Als je een verwarmingsinstallatie hebt van voor 1978 of als je je installatie hebt aangekocht in het buitenland, dan is vervanging wel nodig. Maar dat hoeft geen nadeel te zijn, want de moderne condensatiegastketels van Bulex zijn veel efficiënter én duurzamer dan oudere toestellen. Je verdient je investering dus snel terug!

Wanneer moet ik omschakelen?

België is al sinds 2018 bezig met de omschakeling van arm naar rijk gas. De conversies die voorzien waren in 2021 en 2022 gaan gewoon door zoals gepland. Die conversies gebeuren gewoonlijk in juni; in 2024 zijn er extra werkzaamheden in de maand september. Wanneer jij aan de beurt bent? Als eindklant ontvang je minstens twee jaar voor de omschakelingswerken een bericht.

De overschakeling naar rijk gas heeft een impact op ongeveer 1,6 miljoen Belgen. Mogelijk vindt er in jouw buurt dus helemaal geen omschakeling plaats. Om dat te weten te komen, surf je gewoon naar gasverandert.be of je neemt een kijkje op ores.be. Geef je postcode in en je weet meteen hoe het zit.

Bulex staat voor je klaar

Je koppelt je conversie het best aan een onderhoud, zodat je gasketel optimaal werkt. Doe daarvoor een beroep op een betrouwbare Bulex-technicus. Bekijk zeker ook onze handige onderhoudsformules. Heb je nog vragen over de omschakeling van arm naar rijk gas? Wij helpen je graag verder! Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen.