Zoeken

Omschakeling van arm naar rijk gas: wat betekent het voor jouw verwarming?

Misschien heb je het al ergens gelezen of gehoord: vanaf 2019, en tot en met 2029, zet België in op de omschakeling van arm naar rijk gas. Of dat gevolgen heeft voor jouw verwarming? In dit artikel krijg je een antwoord op al je vragen!

Arm gas, rijk gas: wat is het verschil?

Tot nu toe voorzag Nederland ons van gas. Helaas raken de reserves uitgeput en zullen onze noorderburen in 2030 stoppen met gas exporteren naar België. We moeten dus noodgedwongen op zoek naar een nieuwe leverancier. Opties daarbij zijn onder andere Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Rusland. Gas dat in die landen ontgonnen wordt, noemt men ook wel ‘rijk gas’ of ‘H-gas’, omdat het een hogere calorische waarde heeft dan ‘arm gas’ of ‘L-gas’. Het rendement van rijk gas ligt zo 15% hoger dan dat van laag gas. Concreet zul jij als consument dus ook tot 15% minder gas verbruiken om in dezelfde warmtebehoefte te voorzien.

Wat verandert er voor jou met de omschakeling naar rijk gas?

Omschakeling van arm naar rijk gas

Ben je bang dat je je gasketel zult moeten vervangen, ook al werkt hij nog perfect? Geen nood: hoogstwaarschijnlijk hoef je helemaal niets te veranderen. Alle installaties van na 1978 werken namelijk probleemloos op rijk gas. Het enige wat je moet doen, is een afspraak maken met de installateur zodat hij kan nakijken of alles zeker in orde is voor de omschakeling. Als je een verwarmingsinstallatie hebt van voor 1978 of als je je installatie hebt aangekocht in het buitenland, zul je ze echter wel moeten vervangen. Het voordeel daarvan is dan weer dat de moderne condensatiegastketels van Bulex veel efficiënter én duurzamer zijn dan oudere toestellen. Je investering zal dus snel terugverdiend zijn!

Moet ik mij zorgen maken?

De omschakeling naar rijk gas heeft een impact op ongeveer 1,6 miljoen Belgen. Mogelijk vindt er in jouw buurt dus helemaal geen omschakeling plaats. Om dat te weten te komen, surf je gewoon naar gasverandert.be of je neemt een kijkje op ores.be. Geef gewoon je postcode in en je weet meteen hoe het zit.

Heb je nog vragen over de omschakeling van arm naar rijk gas? Wij helpen je graag verder! Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen!