Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Een warmtepomp met radiatoren: hoe werkt dat?

Vloerverwarming en een warmtepomp, het is een gouden duo. Maar wist dat je in bepaalde gevallen een warmtepomp ook op (bestaande) radiatoren kan aansluiten? Daarvoor heb je het best aandacht voor een goede isolatie en verwarm je idealiter met water op lage temperatuur. Benieuwd wat mogelijk is voor jouw woning? Je ontdekt het hier.

Radiatoren op hoge en lage temperatuur

Belangrijk om weten: er zijn 2 systemen om met radiatoren te verwarmen, namelijk radiatoren op hoge temperatuur en radiatoren op lage temperatuur. De technologie bepaalt hoe warm het verwarmingswater gestookt moet worden. Bij hoge temperatuur is water tussen 60° en 75° C nodig (vaste instelling vertrek temperatuur CV) , terwijl bij lage temperatuur meestal 50 tot 65° C volstaat (weersafhankelijk geregeld).

Warmtepomp met radiatoren op lage temperatuur

Heb je al radiatoren op lage temperatuur, dan is dat een prima uitgangspunt om een warmtepomp op je bestaand radiatoren aan te sluiten. Verwarmen met lage temperaturen is de beste garantie voor een mooi rendement en een fikse besparing op je verwarmingskosten, als je een warmtepomp toevoegt. De warmtepomptechnologie van Bulex leent zich evenwel ook prima tot het combineren van een warmtepomp met radiatoren op hoge temperatuur.

Een warmtepomp op bestaande radiatoren aansluiten

Heb je oude radiatoren? Dan zijn dit hoogstwaarschijnlijk radiatoren op hoge temperatuur. Geen nood, de GeniaAir Mono-warmtepomp is uitermate geschikt om deze radiatoren te voeden. Het koudemiddel R290 laat toe het water vlot tot maar liefst 65° C te stoken. Zo is het aanvoerwater perfect op temperatuur voor je bestaande radiatoren. En dat bespaart je de bijkomende investering en het kap- en breekwerk om vloerverwarming te installeren. Ideaal bij renovatie.

De verwarmingstemperatuur verlagen met ventilo-convectoren

Misschien wil je meteen voluit gaan voor maximaal rendement en verwarm je dus toch liever met water op een lagere temperatuur. De ventilo-convectoren GeniaFan geven je een praktisch en laagdrempelig alternatief voor een radiator bij je warmtepomp. Dit type convectoren, met een warmtewisselaar en een ventilator, heeft heel wat voordelen:

  • Je geniet van een betere luchtcirculatie dan bij een gewone convector.
  • Je verwarmt op een lagere temperatuur en krijgt zo een hoger rendement – en een lagere energiefactuur.
  • Deze verwarmingstechnologie creëert het ideale binnenklimaat.

Hoge temperaturen met een hybride opstelling

Zoek je een systeem met back-up voor de koudste periodes van het jaar? Een hybride warmtepomp combineert de kracht van de natuur met je bestaande cv-ketel. Dit is ook een prima opstelling om uit te testen of je warmtepomp alleen voldoende capaciteit heeft om je woning het hele jaar door goed op te warmen.

Is jouw woning geschikt voor een warmtepomp met radiatoren?

Natuurlijk ben je graag zeker dat je het aangenaam warm blijft hebben vooraleer je een warmtepomp laat installeren. Een Bulex-installateur in je buurt bekijkt met plezier de mogelijkheden voor jouw woning.

Je kan ook zelf eenvoudig testen of een warmtepomp op bestaande radiatoren aansluiten een goede optie is. Dat doe je als volgt:

  1. Zet de watertemperatuur van je cv-ketel wat lager, naar ongeveer 50° C. Vraag dit indien nodig aan je installateur, bij sommige ketels is dat iets complexer.
  2. Hou de thermostaat op de gewenste temperatuur, bijvoorbeeld 21° C. De nachttemperatuur kan je eventueel een graadje lager zetten, maar maak het verschil niet te groot. Met een warmtepomp verwarm je namelijk ook continu en gelijkmatig.
  3. Blijft je woning netjes op temperatuur, ook als het buiten vriest? Dan ben je helemaal klaar om duurzaam te investeren en een warmtepomp op je radiator aan te sluiten.

Zeg “ja” tegen duurzaam verwarmen en tegen een lagere energiefactuur

Contacteer de Bulex Xpertdealer in je buurt.