Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

5 tips om zuiniger te verwarmen

De energieprijzen swingen de pan uit en we zoeken naar manieren om te besparen op energie. Zuiniger verwarmen is een prima begin. En dat betekent gelukkig niet dat je het koud hoeft te hebben of dat je in elke hoek dekentjes moet voorzien. Met deze tips van Bulex is besparen op je verwarming kinderspel, zonder aan comfort in te boeten.

1. Zet de verwarming een graadje lager

Laten we beginnen met een voor de hand liggende, maar erg effectieve tip: zet je verwarming wat lager. Wist je dat 1 graad minder je 5 tot 10 procent bespaart op je stookkosten? Ben je een aantal uur weg, dan kan je thermostaat gerust nog een paar graden naar beneden. Hetzelfde geldt voor ’s nachts.

Let op: de beste instelling hangt van je zogenaamd afgiftesysteem af. Dat is de manier waarop de warmte in de ruimte wordt verspreid. Radiatoren warmen sneller op, vloerverwarming heeft een constantere temperatuur. Je installateur helpt je graag verder.

In ruimtes waar je minder vaak bent of in de slaapkamer, hoef je minder te verwarmen. Toch is het aangeraden een minimumtemperatuur te behouden (vb. 15°C), omdat je ketel anders te hard moet werken om de ruimte bij gebruik op temperatuur te krijgen. Met een slimme thermostaat regel je elke ruimte afzonderlijk en stel je je verwarmingsschema bij, eender waar je bent. Zo speel je kort op de bal.

2. Kies een efficiënt systeem

Verwarmingssystemen worden steeds energiezuiniger. Zeker als je installatie al een jaartje ouder is, bespaart een nieuw systeem je al flink wat geld. Een condensatieketel met een hoog rendement verwarmt je woning sneller en vooral met minder energie. Of wat dacht je van een warmtepomp? Het duurzaam verwarmen van je woning toont zich spontaan op je maandelijkse afrekening.

Vergeet ook je sanitair warm water niet. Vervang een oude elektrische boiler door een warmtepompboiler. Die is zeker 3X zo efficiënt en je kan nog een premie aanvragen voor deze duurzame investering.

3. Laat je ketel regelmatig onderhouden

Het is belangrijk je ketel regelmatig te laten onderhouden. Voor je gezondheid en voor je energiefactuur. Je technieker reinigt je installatie tegelijk en dat verhoogt het rendement. Met een besparing op je energiefactuur als rechtstreeks gevolg. Bovendien worden nakende problemen of kleine breuken sneller opgemerkt en grote kosten vermeden. Zo bespaar je 2 keer.

4. Ventileer je woning goed

Deze tip klinkt misschien tegenstrijdig – als je ventileert, verlies je dan de warmte niet? – maar helpt je wel degelijk besparen op je verwarming. Goed ventileren vermijdt dat de lucht binnenshuis te vochtig wordt en dus moeilijk opwarmt. Natuurlijk zet je je verwarming uit voor je de ramen en/of deuren openzwaait. Het volstaat om je woning 2 keer per dag 5 minuutjes te laten ventileren.

5. Hou de warmte binnen

Voor een zuinige verwarming is het essentieel zoveel mogelijk warmteverliezen uit te schakelen. Dat kan met kleine ingrepen, zoals radiatorfolie achter de verwarming of tochtstrips onderaan de deuren. Een goede isolatie van dak, muren, … en hoogrendementsglas hebben hier een heel merkbare positieve impact op. Ook tussendeuren dichtdoen met ruimtes die niet, of minder, verwarmd zijn, maakt een groot verschil.

Je installatie optimaliseren of vervangen? Vraag om advies of contacteer je Bulex-expert in de buurt.

Meer informatie en een prijsindicatie?

Een van onze experts neemt contact met je op om samen de mogelijkheden op basis van je woonsituatie te overlopen, en een geschikt toestel te selecteren.

Offerte op maat

Ben je je hele verwarmingssysteem aan het herbekijken? Bij Bulex vind je zeker het juiste toestel voor de verwarming van je woning en sanitair water, en zelfs voor koeling. Wij helpen je in vier stappen naar de passende installatie, zodat jij het hele jaar door geniet van een optimaal comfort. Neem snel contact op voor een vrijblijvende offerte en gepersonaliseerd advies van een expert.