Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Slim en duurzaam verwarmen: 10 weetjes over warmtepompen

Een warmtepomp inzetten voor de verwarming van je huis of sanitair warm water is een slimme en duurzame keuze. Je onttrekt gratis warmte uit de natuur, waardoor je flink wat kunt besparen op je energiefactuur zonder dat je moet inboeten aan warmtecomfort. Én het is beter voor het milieu, natuurlijk. Meer weten over de werking en voordelen van warmtepompen? Je leest er hier alles over.

1. Hoe werkt een lucht/water-warmtepomp?

Een lucht/water-warmtepomp bestaat uit een warmtebron (buitenlucht), twee warmtewisselaars (één om warmte op te nemen en één om warmte af te geven) en een relatief kleine hoeveelheid elektrische energie. Deze is nodig om de warmtepomp aan te drijven.

Een lucht/water-warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht op een bepaalde temperatuur en verhoogt de temperatuur via een compressor die hij dan vervolgens afgeeft aan het verwarmingscircuit van jouw woning (lagetemperatuurradiatoren en/of vloerverwarming). De warmtepomp maakt hiervoor gebruik van een koelvloeistof die als medium dient om de warmte te transporteren.

Een warmtepomp is in feite een omgekeerde koelkast. In een koelkast wordt warmte onttrokken aan de binnenkant van de koelkast, waardoor de temperatuur daalt in de koelkast. Het apparaat geeft de warmte af aan de lucht buiten het apparaat. Dat is ook te voelen aan de achterkant als de koelkast aanstaat. Als aandrijving voor verwarming in huis doet een warmtepomp ongeveer hetzelfde, alleen onttrekt het systeem dan warmte aan bijvoorbeeld bodemwater of lucht.

2. Werkt een warmtepomp ook in de winter?

Ja, je kan ook in de winter op je warmtepomp rekenen. Wanneer de temperatuur van de buitenlucht onder het vriespunt komt, is deze nog altijd voorzien van energie. Lucht van -10°C is relatief koud, maar wanneer deze lucht in contact komt met een veel kouder medium kan het makkelijk haar energie (warmte) afstaan.

Onze GeniaAir-warmtepompen geven nog ongeveer 75% van hun vermogen bij -10°C en werken zelfs tot - 20°C. Indien de werking van de warmtepomp in de winter toch niet voldoende is om de gevraagde warmte te bekomen, kan een verwarmingsketel of een elektrische noodweerstand bijspringen.

3. Heb ik met een warmtepomp voldoende om mijn woning te verwarmen?

Het is mogelijk om voor de verwarming van je woning enkel gebruik te maken van een warmtepomp. Dan heb je dus geen bijverwarming nodig in je huis. We noemen dit een standalone-oplossing. Deze oplossing is het meest geschikt voor nieuwbouw of grote renovaties met een lagere energiebehoefte.

4. Kan ik met een warmtepomp ook mijn sanitair water verwarmen?

Met een warmtepomp kun je niet alleen je huis verwarmen, maar ook je sanitair warm water. Daarvoor moet je je warmtepomp combineren met een warmwaterboiler. Die kan dan nog gecombineerd worden met zonnepanelen.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een warmtepompboiler. Deze staat onafhankelijk van de warmtepomp, maar verwarmt eveneens zeer zuinig en milieuvriendelijk het sanitair water. Welk systeem je ook verkiest, Bulex kan je een gepaste oplossing bieden voor de verwarming van je warm water.

5. Kan een warmtepomp aangesloten worden op mijn bestaande verwarmingssysteem?

De lucht/water-warmtepompen zijn zeer geschikt voor toepassingen in bestaande woningen. Er zijn namelijk geen ingrijpende aanpassingen voor nodig. Maar uiteraard kunnen lucht/water-warmtepompen ook in een nieuwbouwhuis een uitstekende oplossing zijn! Bovendien kunnen de GeniaAir-warmtepompen aangesloten worden op alle merken ketels en alle types energie (gas, propaan, mazout, …).

6. Waarom zijn warmtepompen beter dan andere vormen van verwarming?

Warmtepompen bieden vele voordelen ten opzichte van andere vormen van verwarming. Ten eerste zijn ze goedkoper in gebruik en ze geven tot drie keer meer warmte dan waarvoor je betaalt. Ze zijn veilig en zeer gebruiksvriendelijk. En bovenal vervuilen ze onze atmosfeer niet en gebruiken ze geen schadelijke koudemiddelen.

7. Kan mijn warmtepomp voor koeling zorgen?

Ja, de meeste warmtepompen kunnen in de warme zomermaanden ook voor koeling zorgen. Met een lucht/water-warmtepomp spreken we van actieve koeling, waarbij de warmte met een minimum aan energie uit de woning wordt gehaald via vloerverwarming of ventiloconvectoren. Dit gebeurt door het werkingsproces van de warmtepomp gewoon om te keren.

Je warmtepomp inzetten voor koeling biedt trouwens meer comfort dan koelen met een airco, aangezien je geen tocht of luchtverplaatsing hebt die veel mensen bij airco ervaren.

8. Maken warmtepompen veel geluid?

Nee, een warmtepomp maakt bijna geen lawaai. Warmtepompen zijn namelijk ontworpen om stil te zijn, met een zo laag mogelijk geluidsniveau. In geval van lawaai of geluidsoverlast is veelal sprake van een installatie die niet volgens voorschrift heeft plaatsgevonden.

9. Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

De levensduur van een warmtepomp hangt af van de warmte-uren. Warmtepompen gaan ongeveer 30.000 warmte-uren mee, hetgeen overeenkomt met een levensduur van 15 tot 20 jaar.

10. Wat maakt een warmtepomp financieel voordeliger?

Eerst en vooral maak je gebruik van een gratis warmtebron, namelijk de buitenlucht, om je woning te verwarmen. Hierdoor ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen zoals gas of elektriciteit, die beide betalende energiebronnen zijn.

Een lucht/water-warmtepomp produceert tot wel drie keer meer energie dan de elektriciteit dat het opneemt. Wat een belangrijke besparing betekent.

Uitgebreid aanbod

Overtuigd van de voordelen van een warmtepomp, zowel voor de verwarming van je huis als sanitair warm water? Bulex heeft een uitgebreid assortiment warmtepompen. Zo vind je zeker een systeem dat aansluit bij jouw noden.

Toch geen antwoord gevonden op je vraag? Neem contact met ons op. Wij doen het nodige om je vraag zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Lees ook

Kan ik een warmtepomp installeren in mijn woning?

15/06/2023

Waar moet je rekening mee houden als je een warmtepomp wil installeren bij een renovatie? Wij zetten de belangrijkste factoren uiteen.

Wat is het rendement van een warmtepomp?

21/12/2022

De investering in een warmtepomp betekent een besparing op de energiefactuur. Lees alles over de terugverdientijd en het rendement.

Een hybride warmtepomp: het beste van 2 werelden

04/05/2022

Een hybride warmtepomp voegt de troeven van hernieuwbare energie toe aan je bestaande verwarmingsinstallatie.