Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Wat is het rendement van een warmtepomp?

De investering in een warmtepomp kan je energiefactuur aanzienlijk verlagen. Hoe lang duurt het om een warmtepomp terug te verdienen? En wanneer is een warmtepomp rendabel? Terugverdientijd en rendement zijn echte buzzwords als het op warmtepompen aankomt. Natuurlijk wil je je goed informeren voor je de investering maakt. We helpen je graag.

Een warmtepomp is een efficiënt, duurzaam en milieuvriendelijk verwarmingssysteem. Bulex-warmtepompen halen gratis energie uit de omgeving en zetten die om in thermische energie om je woning te verwarmen of te koelen. De investering in een warmtepomp verdien je trouwens verrassend snel terug.

Kosten van een warmtepomp

Als je overweegt een warmtepomp aan te schaffen, wil je eerst weten welke kosten de eigenlijke aankoop en installatie van het toestel met zich meebrengen. Voor lucht/water-warmtepompen beginnen de prijzen ongeveer vanaf 9.000 euro.

Natuurlijk moet je ook rekening houden met periodieke onderhoudskosten. Die uitgaven win je wel vanzelf terug, want een goed onderhouden warmtepomp gaat langer mee. Daar pluk je jaar na jaar de vruchten van op je energiefactuur. Wist je trouwens dat je recht hebt op een waaier aan subsidies en premies? Zo druk je de initiële kosten nog meer. Informeer je dus goed over de mogelijkheden.

Gratis energie

Het grote voordeel van een warmtepomp is dat die gebruik maakt van onuitputtelijke, natuurlijke energie. Daardoor ligt het verbruik sowieso lager dan bij verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen. De warmtepomp verbruikt wel elektriciteit om te blijven draaien, maar omdat je warmtepomp voor 75% gratis energie uit de omgeving benut, hebben de stijgende energieprijzen amper invloed op je werkingskosten. Als de prijs van aardgas de komende jaren sneller stijgt dan die van elektriciteit, loopt die besparing zelfs verder op.

Terugverdientijd berekenen

De terugverdientijd van je warmtepomp verschilt natuurlijk van situatie tot situatie. Het type warmtepomp, de prijs van de aankoop en installatie, de ontvangen subsidies en premies, je gasverbruik en of je zonnepanelen hebt: deze factoren spelen allemaal een rol in het bereken van de terugverdientijd van de warmtepomp.

Algemeen kunnen we stellen dat de terugverdientijd tussen 8 en 12 jaar bedraagt. Om de terugverdientijd van een warmtepomp te berekenen, deel je de kosten van de investering door de besparing. Zo kom je te weten in hoeveel jaar je investering zichzelf terugbetaalt.

Kan je een warmtepomp terugverdienen?

Toch kunnen we ons afvragen of het relevant is om de terugverdientijd van je warmtepomp te berekenen. Je schaft in de eerste plaats een warmtepomp aan omdat je je huis comfortabel wil verwarmen en wil genieten van de vele voordelen van het duurzame en milieuvriendelijke systeem.

Hou in het achterhoofd dat we ons midden in een energietransitie bevinden. In nieuwbouwwoningen geldt in Vlaanderen vanaf 2025 zelfs een verbod op gasketels. Ook bij renovatie loont het vaak de moeite een oude installatie te vervangen door een warmtepomp. Het is een fractie van tijd voor warmtepompen de norm worden in iedere woning, maar nu is het vooral aangewezen om voor jezelf uit te maken of de investering rendeert.

Rendement warmtepomp berekenen

Vaak wordt rendement in 1 adem genoemd met COP- en SCOP-waardes. Wat betekenen deze waardes? En wat zeggen ze over het rendement van een warmtepomp?

Wat is de COP-waarde?

De SCOP-waarde: het reële rendement

Hoog rendement met je warmtepomp

De COP- en SCOP-waarde geven je al een duidelijk beeld over het rendement van een warmtepomp. De labels maken het gemakkelijk om verschillende toestellen te vergelijken. In ieder geval gebruikt een warmtepomp altijd een deel (elektrische) energie om te draaien. Hoe efficiënter het energieverbruik, hoe zuiniger en hoe minder cijfertjes op je energiefactuur. Er zijn een aantal pijlers waar je nog op kan letten om maximaal rendement uit je investering te halen.

De isolatiegraad van je woning

Het verdeelsysteem

Je leest het: er komt dus wel een en ander bij kijken wanneer je de overweegt om een warmtepomp aan te schaffen. Wil je met een echte warmtepompspecialist jouw situatie bespreken?