Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Waarom een warmtepomp bij renovatie een goede keuze is

Wie nieuw bouwt, kan niet om duurzame verwarming heen. Maar een warmtepomp is ook bij de renovatie van een huis vaak nuttig en efficiënt. Welk verwarmingssysteem en welke oplossing je het best kiest, hangt van je verbouwingsproject af. Ontdek of het voor jou een goede keuze is en vergeet niet de premie voor je warmtepomp aan te vragen.

Renoveren met een warmtepomp: vlot richting lager E-peil

De EPB-eisen worden steeds strenger. Ook voor renovaties. Aan welke regels je moet voldoen, hangt van je type verbouwing af. Bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) gelden enkele belangrijke voorwaarden:

  • een E-peil van 90 of lager
  • minstens 19 kWh/m²/jaar aan hernieuwbare energie
  • minimale ventilatie (zoals bij nieuwbouw)
  • thermische isolatie: U-max of R-min

Om de eerste 2 vereisten te behalen, is een warmtepomp voor je bestaande woning een dankbare hefboom.

Een warmtepomp voor je bestaande woning

Ook als je minder uitvoerig renoveert, kan een warmtepomp interessant zijn. Je hoeft dus zeker niet alles te strippen en elke buitenmuur extra te isoleren. Dat is het voordeel van verschillende mogelijke opstellingen. Je opteert voor:

  • exclusief verwarmen met een warmtepomp
  • een hybride warmtepomp, gecombineerd met een (bestaande) cv-ketel
  • een warmtepomp zonder vloerverwarming, vb. met lagetemperatuurconvectoren
  • (bestaande) radiatoren, in combinatie met een warmtepomp, dankzij het koelmiddel R290 dat toelaat het water warmer te stoken

Een hybride warmtepomp voor je oud huis

Een hybride warmtepomp is de ideale manier om te renoveren met een warmtepomp, zonder je bestaande installatie en toestellen te moeten vervangen. Een goede keuze wanneer je bijvoorbeeld het gelijkvloers voorziet van vloerverwarming, maar bestaande radiatoren bewaart op de bovenverdieping. Dan springt je cv-ketel, op gas of stookolie, bij wanneer extra energie nodig is . Of je kiest voor een warmtepompboiler en voedt je sanitair warm water met hernieuwbare energie.

Vraag een premie voor je warmtepomp aan

Kies je een warmtepomp voor de renovatie van je huis? Dan kan je subsidies aanvragen bij de overheid. Met de premie voor een warmtepomp wil Vlaanderen de evolutie naar hernieuwbare verwarmingstechnologie een duwtje in de rug geven. Bekijk de voorwaarden en de actuele bedragen van deze subsidies.