Zoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Verwarming voor beginners

Ieder huis beschikt over een verwarmingssysteem. Het is zo evident, dat we er soms niet bij stil staan. Toch is het niet altijd duidelijk hoe dit in zijn werk gaat. Geen nood, hier ben je op het juiste adres. In dit artikel geven we je alvast de basis mee.

De gewone centrale verwarming vormt de ideale basis om het verwarmingsprincipe uit te leggen.

Wanneer we spreken over centrale verwarming, spreken we over een verwarmingssysteem waar warmte centraal wordt opgewekt door een ketel en in de ruimtes wordt afgegeven via radiatoren en/of vloerverwarming.

Water wordt warmte.

Om een verwarmingscircuit tot stand te brengen heeft u vier elementen nodig: een medium dat verwarmd wordt, een warmteopwekker, een distributiesysteem en een warmteverdeler. Samen vormen deze elementen een gesloten verwarmingscircuit en zorgen ze voor een aangename warmte in uw woning.

 • 1. Water: een ideaal medium
  Wanneer u warmte wilt overbrengen naar verschillende ruimtes heeft u een medium nodig dat de opgewekte warmte zal vervoeren. Bij centrale verwarming is dit medium water.
 • 2. Ketel als warmteopwekker
  Om dit water op te warmen heeft u een warmteopwekker nodig. Bij centrale verwarming is dit een verwarmingsketel, bijvoorbeeld een condensatieketel op gas. De ketel zal het water opwarmen tot een bepaalde temperatuur, afhankelijk van de vraag.
 • 3. Een distributiesysteem van buizen
  Via een netwerk aan buizen wordt het verwarmde water naar de radiatoren en/of vloerverwarming gebracht. Dit netwerk bestaat uit twee buizen. De ene zal het warme water naar de radiator en/of vloerverwarming brengen, de andere zal het afgekoelde water terugbrengen naar de ketel waar het opnieuw zal opgewarmd worden tot de gewenste temperatuur in de ruimte is bekomen.
 • 4. Radiatoren en/of vloerverwarming verdelen de warmte
  Van zodra het warme water door de radiator en/of vloerverwarming stroomt, zal deze de lucht in de ruimte opwarmen. De warme lucht zal hierdoor stijgen naar het plafond, waardoor de afgekoelde lucht afzakt naar de grond. Op die manier ontstaat een luchtstroom die garant staat voor een aangenaam gevoel van comfort in het vertrek.

Andere verwarmingsystemen

Naast de centrale verwarming bestaan er vandaag nog verschillende andere verwarmingsystemen. Denk hierbij aan systemen die werken met hernieuwbare energieën zoals warmtepompen en zonneboilers. Allemaal werken ze volgens hetzelfde principe, maar zijn de componenten van het systeem verschillend.

Meer weten over warmtepompen?

Zonne-energie